Ανθυλλίδα/Σμυρος/Σμυρνιά/ Αλογοθύμαρο/Σαρωμα ή Σκούπα |Δ&Β Τσέλιος 12/06/2020

Anthyllis hermaniae.
Η ανθυλλιδα είναι σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα, για αυτό και τα πολλά κοινά ονόματα όπως, σμυρνιά (Χαλκιδική), σμύρος (Λήμνος), τσαρίχα (Ζάκυνθος), νιάκι (Κάρπαθος), αλογοθύμαρο, σαρωμα, σκούπα κ.τ.λ. Είναι χαμηλός ακανθώδης θάμνος, ανθεκτικός στην βόσκηση, ανθίζει από τα μέσα Μαΐου και η ανθοφορία της σε βροχερές χρονιές και μεγαλύτερα υψόμετρα κλιμακώνεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου.Δεν επηρεάζεται από ήπιες βροχοπτώσεις και ανέμους στην διάρκεια της άνθισης. Κριτήριο για μελισσοκομική της επιτυχία είναι η εδαφική υγρασία από τις βροχές που προηγήθηκαν. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της είναι το κίτρινο χρώμα των κηρηθρών, το χρυσοκίτρινο χρώμα του νέκταρος στις φρεσκοκτισμένες κηρήθρες, από το χρώμα των λουλουδιών της ανθυλλιδας. Το μέλι που τελικά παράγεται, έχει πολύ ωραίο ξανθό κόκκινο χρώμα, άρωμα και γεύση που θυμίζει θυμάρι. Συνήθως καλύπτει το κενό πριν από την ανθοφορία του θυμαριού η ακόμα και της πρώτης μελιτοέκκρισης του πεύκου στα τέλη Ιουνίου. Ο τρύγος πραγματοποιείται τον Ιούλιο Αύγουστο. Η φετινή χρονιά ήταν καλή για την ανθυλλιδα μέχρι σήμερα 12 Ιουνίου. Στα χαμηλότερα υψόμετρα βρίσκεται στο τέλος της, ενώ σε πιο πρώιμα μέρη έχει ξεπεράσει, όπως στην Λήμνο. Στα μεγαλύτερα υψόμετρα έχει ένα περιθώριο ακόμη , περίπου 10 ημερών ικανοποιητικής ανθοφορίας. 

Τα άρθρα της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση