Αύριο 27/4 η ψηφοφορία για απαγόρευση χρήσης των Νεονικοτινοειδών

Αύριο 27/4 θα γίνει η ψηφοφορία από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά στην ολική απαγόρευση χρήσης των νεονικοτινοειδών σε ανοιχτές καλλιέργειες. Δυστυχώς, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία, ακόμη δεν γνωρίζουμε τη πρόθεση ψήφου της  Ελλάδας.

Πολλές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Μάλτα ,το Λουξεμβούργο και η Κύπρος έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της απαγόρευσης.

Ανεξάρτητα όμως από το τι θα ψηφίζουν τα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να απαγορεύσει τα νεονικοτινοειδή, ακόμη και χωρίς ξεκάθαρη ειδική πλειοψηφία.

Εμάς τους μελισσοκόμους, το θέμα μας αφορά άμεσα. Θα πρέπει ο κάθε ένας ξεχωριστά να ενεργοποιηθεί συμμετέχοντας και υπογράφοντας έγγραφα που θα σταλούν στο υπουργείο αλλά και οι μελισσοκομικοί και περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι  να κινητοποιηθούν άμεσα και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.

Δεν είναι μόνο οι μέλισσες που κινδυνεύουν, είναι η ισορροπία όλης της φύσης. Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί και μαζικά, το θέμα είναι σοβαρό.

Παρακάτω υπάρχουν δύο πλατφόρμες ψήφισης πολιτών με σκοπό μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης προς το υπουργείο για την στήριξη της απαγόρευσης.

Δείτε εδώ τις προτάσεις της Κομισιόν που θα συζητηθούν αύριο 27/4 και την  ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.