Επιστολή ΜΣΝΘ προς τον Υπουργό ΥπΑΑΤ κ. Βορίδη “Μη κανονικά μέλια και ελληνοποιήσεις”

Προς τον Υπουργό ΥπΑΑΤ
Κον. ΒορίδηΘεσσαλονίκη  20/10/2020

Αρ. πρωτ .1481
Θέμα:  “Μη κανονικά μέλια και ελληνοποιήσεις”

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Αναφορικά με τα πέντε  δείγματα μελιού στα οποία ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε ανάκληση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χρωστική ουσία, σημειώνουμε ότι και τα πέντε είναι εισαγόμενα Βουλγάρικα κυρίως μέλια. Τα μέλια αυτά δεν διατίθεντο σαν ελληνικά και δεν έχουν σχέση με το μεγάλο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. Είναι γνωστό ότι αρκετά από τα εισαγόμενα μέλια είναι υποβαθμισμένα και «φτιαγμένα» στο εργαστήριο με ανθρώπινη παρέμβαση και ο εντοπισμός της χρωστικής ουσίας δεν μας εξέπληξε. Εάν συνεχιστεί ο έλεγχος θα βρεθούν πολύ περισσότερα προβλήματα σε δείγματα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό.

Παρά την δημόσια τοποθέτησή σας, ότι έχετε την βούληση να περιορίσετε  το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, οι μέχρι σήμερα ενέργειές σας  προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν ελάχιστες. Από την ανάληψη των καθηκόντων σας, μέχρι σήμερα, κανείς  δεν διώχτηκε για ελληνοποιήσεις  ως να μην υπάρχει θέμα. Αυτό αποδεικνύει ότι είτε δεν έγιναν έλεγχοι, σε βιβλία αποθήκης και τιμολόγια, είτε  έγιναν και ήταν πλημμελείς. Αγνοήσατε αίτημα των επιστημόνων από τα ελληνικά Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και Κρατικά εργαστήρια ελέγχου του μελιού (ΕΕΕΜΣ αριθ. πρωτ. 65/11-12-2019) για συνάντηση στο Υπουργείο στην  οποία θα σας υποδείκνυαν  μεθόδους εργαστηριακού ελέγχου του μελιού που έχουν οι ίδιοι αναπτύξει με σκοπό τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων. Παράλληλα, προωθείτε το ελληνικό σήμα χωρίς τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο και σε εμπόρους εισαγωγής μελιού οι οποίοι εμπορεύονται ταυτόχρονα ελληνικό και εισαγόμενο μέλι, γεγονός το οποίο  θα αυξήσει και θα νομιμοποιήσει τις ελληνοποιήσεις.

Όλα αυτά κε Υπουργέ, αποδεικνύουν εκ του αποτελέσματος, ότι οι προσπάθειες σας να  σταματήσετε την ασυδοσία των εμπόρων να εισάγουν υποβαθμισμένο μέλι και να το διακινούν σαν ελληνικό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Εμείς οι Έλληνες μελισσοκόμοι, οι οποίοι έχουμε βιώσει την απουσία  πολιτικής βούλησης  για τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων, με όλες ανεξαιρέτως τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αναζητούμε λύσεις και ευήκοα ώτα επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου.

Για το ΔΣ του Συλλόγου Νομού Θεσσαλονίκης

Λαζαρίδου Ελισσάβετ

Κοινοποίηση
Υφυπουργό κ. Φ. Αραμπατζή
Περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση
Διαδίκτυο
Έντυπο τύπο

Τα άρθρα της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση