Οι μελιτοεκκρίσεις στα πεύκα το Δεκέμβριο | 28/11/2020 Δ&Β Τσέλιος


Κάθε χρόνο αποδεικνύεται περίτρανα ότι το πεύκο είναι το πολυτιμότερο μελισσοκομικό φυτό στην Ελλάδα.
Πολλά και σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα της εκμετάλλευσης από τους μελισσοκόμους, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, των εκκρίσεων του κοκκοειδούς Marchallina hellenica. Το κοκκοειδές παρασιτεί σε όλα τα είδη πεύκου της χώρας μας, ίσως με διαφορετικά αποτελέσματα, τόσο στην παραγωγή των εκκρίσεων, όσο και στην επίδραση του παρασίτου στο ξενιστή.

Για το πεύκο ως μελισσοκομικό φυτό έχουμε γράψει πολλές φορές στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση, από τον πρώτο χρόνο της έκδοσης της (1987).

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των μελισσών που παραμένουν το χειμώνα στα πευκοδάση είναι η μικρότερη ανάγκη ύπαρξης στην κυψέλη αποθεμάτων μελιού. Αυτό γιατί το κοκκοειδές, ο «εργάτης του πεύκου», συνεχίζει να τρέφεται και επομένως να παράγει εκκρίσεις. Σταμάτα να παράγει μελιτώματα σε πολύ δυσμενείς συνθήκες και στη διάρκεια των εκδύσεων της ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του.

Αυτές τις ημέρες, οι προνύμφες (2 ου σταδίου) του εργάτη Marchallina hellenica έχουν σταματήσει να τρέφονται, μετακινούνται, για να εγκατασταθούν σε νέα θέση πάνω στα ίδια δέντρα. Οι μελισσοκόμοι-γνώστες του πεύκου («πευκάδες») λένε στη φάση αυτή ότι ο εργάτης «αλλάζει σκάλα». Αναμένεται οι εκκρίσεις να ξαναρχίσουν σε λίγες μέρες και σε περίπτωση που συνεχιστεί η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών, συστήνεται σε όσους έχουν τη δυνατότητα, την επιθυμία και προπαντός τα κατάλληλα μελίσσια (ανανεωμένο πληθυσμό-αποθέματα γύρης), να μετακινηθούν σε πευκοδάσος.

Είναι η περίοδος στην οποία θα βάζαμε τίτλο «το μέλι του 40ημέρου πριν τα Χριστούγεννα».

Δημήτρης Τσέλιος
τ. Διευθυντής Ινστιτούτου Μελισσοκομίας ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
τηλ. 6976027907

Βαγγέλης Τσέλλιος
Γεωπόνος- Μελετητής ΜSc Μελισσοκομίας
τηλ. 6973791716

Τα άρθρα της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση