Τι κάνουν οι μέλισσες την ώρα μιας ολικής έκλειψης ηλίου;

Τα άρθρα της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.

Την συμπεριφορά των μελισσών κατά την έκλειψη του ηλίου  κατέγραψε η ομάδα ΗΟΒΟS, υπό τον καθηγητή Tautz, στην Γερμανία όταν στις 20 Μαρτίου 2015 παρατηρήθηκε το φαινόμενο. Παρατήρησαν λοιπόν ότι όταν είχε καλυφθεί κατά 80% ο ήλιος από το φεγγάρι και ανάλογα μειώθηκε και η φωτεινότητα άρχισε να μειώνεται και ο ρυθμός της εξόδου των μελισσών από την κυψέλη και τέλος μειώθηκε σχεδόν παντελώς κατά την διάρκεια του φαινομένου, όταν η φωτεινότητα έπεσε κάτω των 400 Watt/m2. Το ίδιο είχε συμβεί και κατά την θερινή έκλειψη ηλίου που είχε γίνει στις 11 Αυγούστου 1999. Και όταν η φωτεινότητα αυξήθηκε και πάλι και ξεπέρασε τα 400 Watt/m2 τότε άρχισε και η έξοδος των μελισσών από την κυψέλη αν και καταγράφηκε μια καθυστέρηση στην έναρξη των πτήσεων. Σημειώνεται ότι η φωτεινότητα είναι ένας παράγοντας για την έναρξη των πτήσεων, υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, όπως η εξωτερική θερμοκρασία αλλά και άλλοι εσωτερικοί παράγοντες του μελισσιού, οι οποίοι είναι και αντικείμενο έρευνας της ομάδας HOBOS.

Die Biene /2/2016


Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση