Ο βασιλικός πολτός αυξάνει τη διάρκεια ζωής

Γνωστό ήταν από το 1961 ότι μια ουσία του βασιλικού πολτού, το 10-HDA ( 10-υδρόξυ-2-δεκεναϊκό οξύ) περιορίζει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων. Το ίδιο οξύ έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ακόμη διεγείρει στον άνθρωπο την παραγωγή κολλαγόνου που συμβάλλει στην στερεοποίηση του δέρματος και βοηθά επίσης τον σχηματισμό νευρικών κυττάρων. Στο μελίσσι το οξύ διαδραματίζει έναν ρυθμιστικό ρόλο στην αύξηση της βασίλισσας, έτσι ώστε αυτή να μην μεγαλώνει συνεχώς. Γνωστό είναι ότι η βασίλισσα ζει πολύ περισσότερο από τις εργάτριες μέλισσες κι αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι καταναλίσκει σ΄ όλη τη ζωή της βασιλικό πολτό. Σε πείραμα που έγινε σε μύγες και ποντίκια βρέθηκε ότι έζησαν κατά το ένα πέμπτο παραπάνω από το κανονικό, όταν κατανάλωσαν βασιλικό πολτό. Πρόσφατα και Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν τα ίδια αποτελέσματα εργαζόμενοι με ένα σκουλήκι (Caenorhabditis elegans) και βρήκαν ότι η ουσία του βασιλικού πολτού που φέρει αυτά τα αποτελέσματα (μακροζωία) είναι το 10-HDA ( 10-υδρόξυ-2-δεκεναϊκό οξύ).

Κάντε Κλίκ στην εικόνα για να λάβετε την προσφορά
Τα άρθρα της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση