ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΡΩΤΟΥΝ Μάρτιος-Απρίλιος 2017

Επιμέλεια: Γκόρας Γεώργιος & Θρασυβούλου Ανδρέας
Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ.
Email : panthakk@yahoo.gr
www.beelab.gr

 

Έχω παλιό μέλι με πιθανόν υψηλή HMF γιατί το έχω θερμάνει αρκετά. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω ως τροφή για τις μέλισσες κάνοντάς το ζυμάρι; Σε ποιο βαθμό θα μειωθεί η HMF σε ανάμιξη με την άχνη ζάχαρη;

Η HMF στο τελικό προϊόν θα μειωθεί περίπου κατά το ήμιση ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που η αρχική τιμή HMF του μελιού είναι πολύ υψηλή. Σε σχετικές δοκιμές που έγιναν στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ., μέλι με πολύ υψηλή HMF, 280 μονάδες, όταν έγινε ζυμάρι σε ανάμιξη με άχνη ζάχαρη, έδωσε τελικό αποτέλεσμα HMF 130. Η τιμή δηλαδή μειώθηκε στο μισό αν και η αναλογία ήταν ένα μέρος μέλι με τρία μέρη άχνη. Η τιμή αυτή είναι επίσης πολύ υψηλή και ίσως επιβλαβής για τις μέλισσες. Προτείνεται η ανάμιξη του μελιού αυτού με άλλο που έχει μικρότερη HMF και στη συνέχεια ανάμιξη με άχνη ζάχαρη ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα ζυμάρι με χαμηλή HMF, αν γίνεται κάτω από 20 μονάδες.
Στις ίδιες δοκιμές που διενεργήθηκαν στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας, μέλι με μικρότερη HMF (32 μονάδες), έδωσε αποτέλεσμα ζυμαριού έως και 3,5 φορές χαμηλότερο από την αρχική τιμή, αφού προέκυψε ζυμάρι με HMF έως και 9 μονάδες.

Ακούγεται τελευταία για την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η μελάσα ως τροφή για τις μέλισσες και πως δεν είναι τοξική όπως πιστεύαμε. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Η μελάσα είναι ΤΟΞΙΚΗ για τις μέλισσες λόγω της ουσίας βεταΐνης που περιέχει. Ένα κιλό μελάσα είναι ικανό να εξολοθρέψει ένα δεκάρι μελίσσι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο παρελθόν (1979) το εργοστάσιο ζάχαρης έδωσε τα περισσεύματά του σε μελάσα σε μελισσοκόμους. Ο πρώτος μελισσοκόμος που χρησιμοποίησε τη μελάσα ως τροφή των μελισσών, έχασε σε μια ημέρα 450 μελίσσια. Η υπόθεση έφτασε μέχρι και τα δικαστήρια. Δοκιμές έγιναν και στο εργαστήριο μελισσοκομίας όπου διαπιστώθηκε η οξεία δηλητηρίαση των μελισσών. Η πρότασή μας είναι «ούτε για δοκιμή», θα χάσετε το μελίσσι σας.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω στους πόσους βαθμούς στην κατάψυξη μπορούμε να αποθηκεύουμε τις κηρήθρες για την καταπολέμηση του κηρόσκωρου και για πόσο καιρό. Αν τις αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μέχρι να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε πειράζει;
Λένα Συρίπου

Οι κηρήθρες θα πρέπει προκειμένου να απαλλαχτούν από τον κηρόσκωρο, να παραμείνουν στην κατάψυξη (-10°C) για δύο τουλάχιστον εβδομάδες ώστε να είναι σίγουρη η πλήρης θανάτωση όλων των εξελικτικών σταδίων του κηρόσκωρου. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν οι κηρήθρες μείνουν για περισσότερο στην κατάψυξη ακόμα κι αν αυτό είναι μέχρι την επόμενη φορά που θα τις χρησιμοποιήσετε.

 

Τι άποψη έχετε για την καταπολέμηση της Βαρρόα με την χρήση οξαλικού οξέος σε γλυκερίνη; Εάν νομίζετε ότι είναι σωστή η μέθοδος, μπορείτε να μας δώσετε αναλυτικά τον τρόπο εφαρμογής;
Αναστάσιος Μακρυγιάννης

Εικόνα 1. Ταινίες για εμποτισμό σε διάλυμα οξαλικού οξέως με γλυκερίνη και τρόπος τοποθέτησής τους σε δεκάρι μελίσσι

Πρόκειται για επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε το 2015 (Apidologie, DOI: 10.1007/s13592-015-04057) και αφορά εκτεταμένους πειραματισμούς σε μελίσσια στην Αργεντινή. Σύμφωνα λοιπόν με την εργασία αυτή…

 

 Διαβάστε την συνέχεια της απάντησης καθώς και ακόμη 12 απαντήσεις στην έντυπη και την ηλεκτρονική μορφή του περιοδικού