Νέα τροποποίηση (και παράταση) στα Σχέδια Βελτίωσης

Τσέλιος Ευάγγελος 
6973791716
Μελισσοκομική Επιθεώρηση

 

Στα τέλη Απριλίου υπογράφηκε η νέα τροποποίηση της πρόσκλησης του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης). Το βασικό σημείο, που αφορά όλους, είναι η νέα παράταση στις προθεσμίες υποβολής, οι οποίες πλέον είναι 5/6/2018 για το πρώτο στάδιο της αίτησης και 5/7/2018 για το δεύτερο στάδιο της αίτησης.

Ειδικότερα για τους μελισσοκόμους, με τη νέα τροποποίηση, καθίστανται επιλέξιμες οι δαπάνες εξοπλισμού συσκευασίας και τυποποίησης μελιού καθώς και ο χώρος συσκευασίας και τυποποίησης μελιού. Βέβαια, με την ήδη υπάρχουσα υποχρέωση της συμμόρφωσης των μελισσοκομικών εγκαταστάσεων με τις εθνικές προδιαγραφές (χώρος εξαγωγής μελιού και απολέπισης των πλαισίων, χώρο δεξαμενών για την ωρίμανση του μελιού και την αποθήκευσή του, κάλυψη τοίχων και δαπέδων με υλικά που επιτρέπουν καθαρισμό και απολύμανση, πρόβλεψη για αποχετευτικό σύστημα, παροχή θερμού νερού κτλ), ουσιαστικά αυτές οι δαπάνες για το κτίριο θα χρηματοδοτούνταν ούτως ή άλλως. Οι επιλεξιμότητα όμως του εξοπλισμού συσκευασίας και τυποποίησης του μελιού είναι μια καινούρια και καλοδεχούμενη προσθήκη στα Σχέδια Βελτίωσης.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι στις επιλέξιμες δαπάνες των Σχεδίων Βελτίωσης περιλαμβάνονται κτιριακές εγκαταστάσεις μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων  μέχρι 100τμ , για εκμεταλλεύσεις 250 μελισσιών κατά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Βελτίωσης, που προσαυξάνονται κατά μισό τετραγωνικό μέτρο για κάθε κυψέλη πάνω από τις 250 (π.χ. ένας μελισσοκόμος που σχεδιάζει να έχει στην κατοχή 300 μελίσσια, έχει τη δυνατότητα να επιδοτηθεί για τη δημιουργία αποθήκης 125 τμ.).

Για κάθε ξεχωριστό χώρο μιας μελισσοκομικής εγκατάστασης η ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη είναι:

Χώρος εξαγωγής μελιού 380 Ευρώ/τ.μ.
Μελισσοκομική αποθήκη 210 Ευρώ/τ.μ.
Χώρος εξυπηρέτησης προσωπικού (έως 25τ.μ.) 110 Ευρώ/τ.μ.

 

Η βαθμολογία των μελισσοκόμων (ιδιαίτερα των παλαιών και όσων δεν ανήκουν στα Νέους Αγρότες ή είναι κάτω των 45 ετών με πενταετή εμπειρία) παραμένει χαμηλότερη των άλλων. Παρόλα αυτά, η πραγματοποίηση συγκεκριμένων επενδύσεων μπορεί να προσθέσει στη μοριοδότηση των φακέλων υποψηφιότητας των μελισσοκόμων.

 

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε πατήστε εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση.