Δενδρολίβανο | Δ. Τσέλλιος

Μελισσοκομικά φυτά

Για το Περιοδικό
Μελισσοκομική Επιθεώρηση
Τσέλλιος Δημήτρης
τ. Δ/ντής Ινστιτούτου Μελισσοκομίας ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Rosemarinus officinalis -κ. Δενδρολίβανο, ροζμαρί

Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό. Η ανθοφορία του διαρκεί από το Σεπτέμβριο έως το Μάιο, με διακυμάνσεις, ανάλογα με τη διαθέσιμη εδαφική υγρασία. Η ένταση της ανθοφορίας κορυφώνεται το φθινόπωρο (Νοέμβριο) και κυρίως την άνοιξη (Απρίλιο). Ακόμη και στους ψυχρούς μήνες του έτους, Ιανουάριο- Φεβρουάριο, αντέχει και όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, οι μέλισσες το επισκέπτονται συλλέγοντας γύρη και νέκταρ.

Καλλιεργείται στους κήπους ως καλλωπιστικό, αφού τόσο το σχήμα (θάμνος σφαιρικού σχήματος) όσο και το χρώμα του φυλλώματος (ζωηρό πράσινο), βοηθά στην αρχιτεκτονική του τοπίου, σε συνδυασμό με άλλα καλλωπιστικά με φύλλωμα ανοικτού χρώματος (π.χ. λεβάντα). Καλλιεργείται επίσης ως αρωματικό, σε μεγάλες καλλιέργειες, για το αιθέριο έλαιο εξαιρετικού αρώματος, όπως άλλωστε και το άρωμα του παραγόμενου μελιού.

Αυτοφυές υπάρχει σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Ενδείκνυται για φύτευση σε μόνιμα μελισσοκομεία. Η εποχή της άνοιξης είναι η πλέον κατάλληλη για αυτό. Εσχάτως, η αύξηση των μελισσοκόμων που προτιμούν τη στατική μελισσοκομία έχει αυξήσει τη ζήτηση φυταρίων δενδρολίβανου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε πατήστε εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση