Έλλειψη γύρης εξασθενεί το αμυντικό σύστημα των μελισσών | N. Παππάς


N. Παππάς   Βιολόγος

 

Οι μέλισσες λαμβάνουν τις αναγκαίες ποσότητες πρωτεϊνών από τη γύρη. Είναι οι ενώσεις οι οποίες έχουν άμεση σχέση και με το αμυντικό σύστημα των μελισσών.  Στα πειράματά τους Γάλλοι επιστήμονες του INRA τάϊσαν μέλισσες με γύρη που προέρχονταν από πολλά φυτά (πολυανθική) και άλλες μέλισσες στις οποίες έδωσαν γύρη προερχόμενη μόνο από ένα και μοναδικό φυτό.

Στη συνέχεια μέτρησαν την πυκνότητα των αιμοκυττάρων, τη δράση της φενολοοξυδάσης (πρόκειται για ένα σπουδαίο ένζυμο του αμυντικού συστήματος των εντόμων) και τρίτο τον αριθμό των λιπωδών σωμάτων (είναι οι τόποι σύνθεσης των πρωτεϊνών του αμυντικού συστήματος και υπεύθυνοι για την μακροβιότητα των μελισσών). Εκτός αυτών μετρήθηκε και η δράση της γλυκοξυδάσης, η οποία είναι υπεύθυνη για την ικανότητα που έχουν οι μέλισσες να προφυλάσουν από μικρόβια την τροφή που προορίζεται για τον νεαρό γόνο αλλά και το μέλι.

Μέλισσες οι οποίες έλαβαν γύρη στη διατροφή τους έδειξαν μια καλύτερη άμυνα  συγκρινόμενες με μέλισσες που δεν λάμβαναν γύρη στο διαιτολόγιό τους. Όμως μέλισσες οι οποίες εκτράφηκαν με γύρη που προέρχονταν από περισσότερα φυτά, έδειξαν κατά 40% μεγαλύτερη δραστηριότητα της γλυκοξυδάσης από μέλισσες που εκτράφηκαν με γύρη που προέρχονταν μόνο από ένα φυτό. Έτσι είναι πολύ πιθανό οι πρώτες μέλισσες να είναι και περισσότερο ανθεκτικές σε παθογόνους οργανισμούς.

Έτσι αποδείχθηκε ότι η διατροφή των μελισσών με γύρη έχει άμεση σχέση με το αμυντικό της σύστημα. Δεν παίζει ρόλο η ποσότητα όσο η ποικιλία της γύρης. Όσο περισσότερα φυτά συμμετέχουν στη σύνθεση της προς κατανάλωση γύρης τόσο το καλύτερο.


Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση