Η επίδραση της ποιότητας της κηρήθρας στο χρώμα του μελιού | Π. Χαριζάνης

Πασχάλης Χαριζάνης
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το χρώμα του παραγόμενου μελιού σχετίζεται κυρίως με το φυτό από το οποίο προέρχεται, τη γύρη, τα ανόργανα άλατα και τις συνθήκες συντήρησης μετά τον τρύγο ειδικά της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια αποθήκευσης. Το χρώμα του μελιού γίνεται σκοτεινότερο εξαιτίας του χρόνου αποθήκευσης λόγω διαφόρων ενζυματικών αντιδράσεων που συμβαίνουν μέσα σε αυτό. Πιστεύεται ότι το χρώμα της κηρήθρας ευθύνεται εν μέρει για το χρώμα του μελιού.

Πραγματοποιήθηκε  πείραμα στη Γερμανία, όπου από κυψέλες τρυγήθηκε μέλι φλαμουριάς που είχαν κηρήθρες άσπρες φρεσκοκτισμένες και μαύρες παλιές. Επί πλέον χρησιμοποιήθηκαν  άσπρες φρεσκοκτισμένες και μαύρες παλιές κηρήθρες στις οποίες τοποθετήθηκε σιρόπι Apiinvert® σε κάθε μία. Επιλέχθηκε το σιρόπι αυτό γιατί είναι διαυγές και αργεί να κρυσταλλώσει. Το σιρόπι παρέμεινε στην κηρήθρα για 4 εβδομάδες και μετά έγινε μέτρηση της διαύγειάς του με φωτόμετρο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μέλι φλαμουριάς που τρυγήθηκε από άσπρες φρεσκοκτισμένες κηρήθρες ήταν πιο ανοιχτόχρωμο από εκείνο των μαύρων κηρηθρών. Επίσης το ίδιο συνέβη και με το σιρόπι το οποίο ήταν πιο ανοιχτόχρωμο στις άσπρες κηρήθρες.

Η παραπάνω έρευνα έδειξε ότι μέλι που τρυγείται από μαύρες κηρήθρες είναι πιο σκουρόχρωμο και φαίνεται ότι χρωστικές ή ανόργανα άλατα μεταφέρονται από την κηρήθρα στο μέλι.

K.Philipp, F.Sophia, K.Kristof & K.Munstedt
The color of honey-The influences of the quality of the honey comb
American Bee Journal 146: 861-862 (2006)


Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση