Ο Καναδάς μελισσοκομικά | Ν. Παππάς

Ν. Παππάς 
Βιολόγος

Στο Μόντρεαλ του Καναδά διεξήχθη φέτος το 46ο διεθνές μελισσοκομικό συνέδριο της ΑΠΙΜΟΝΤΙΑ, από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.

Με τη μελισσοκομία ασχολούνται στον Καναδά περίπου 8.000 άνθρωποι. Τα μελίσσια ανέρχονται σε 720.000 εκ των οποίων το 80% ανήκει σε επαγγελματίες μελισσοκόμους. Εντυπωσιακό είναι ότι μία μόνο μελισσοκομική επιχείρηση έχει 13.000 μελίσσια.

Παράγονται ετησίως 34.000 τόνοι μελιού. Η μισή παραγωγή δηλαδή 17.000 τόνοι, εξάγονται προς τις ΗΠΑ οι οποίες εισάγουν το 80 με 90% του μελιού που συνολικά εξάγεται από τον Καναδά. Η παραγωγή ανά μελίσσι ανέρχεται σε περίπου 50 κιλά.

Το μέλι του Καναδά είναι κυρίως ανθόμελο από διάφορα αγριολούλουδα όπως ραδίκια, τριφύλλια, φαγόπυρο αλλά και θυμάρι. Ένα ιδιαίτερο μέλι παράγεται στην περιοχή του Κεμπέκ όπου περίπου 8.000 μέλισσες μεταφέρονται για την επικονίαση του μπλε μύρτιλου.

Άλλα 300.000 μελίσσια προσφέρουν κάθε χρόνο τις υπηρεσίες για την επικονίαση της ελαιοκράμβης. Σημειώνουμε ότι στη χώρα αυτή παράγονται ετησίως 12,6 εκατομμύρια τόνοι σπόροι ελαιοκράμβης.

Στον Καναδά η ράτσα μελισσών του κυριαρχεί είναι η carnica και ακολουθεί η ligustica.

DBJ 2/2019


Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση