Διπλάσιο πριμ και απαιτήσεις στην καινούρια πρόσκληση των «Νέων Αγροτών»

Βαγγέλης Τσέλλιος
Γεωπόνος- Μελετητής
ΜSc Μελισσοκομίας
τηλ. 6973791716

Παρουσιάστηκαν σήμερα (01.03.2021) σε δημόσια διαβούλευση τα βασικά στοιχεία της πολύ-αναμενόμενης πρόσκλησης για το πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών» που έρχεται το φθινόπωρο. Στα πολύ θετικά είναι ο διπλασιασμός του «πριμ πρώτης εγκατάστασης». Το βασικό ύψος της πριμοδότησης θα είναι 35.000 ευρώ και θα αυξάνεται κατά 2.500 (συνολικά 37.500 Ευρώ) για τους κατοίκους των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών και μικρών νησιών. Ωστόσο η αύξηση αυτή συνοδεύεται από αύξηση τόσο των προϋποθέσεων ένταξης, όσο και των δεσμεύσεων για αυτούς που θα ενταχθούν.

Για τους νέους μελισσοκόμους το μέγεθος της εκμετάλλευσης τους κατά την ένταξη θα πρέπει να είναι στα 190 μελίσσια και να αυξηθεί στα 244 κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου (στα 3-4  χρόνια). Μετά από την ολοκλήρωση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραμείνουν ακόμη 3 χρόνια ως αγρότες (ενταγμένοι μάλιστα στο κανονικό καθεστώς), φτάνοντας συνολικά τα 7 χρόνια δέσμευση.

Παρατηρούμε δηλαδή ένα διπλασιασμό τόσο του πριμ (από 17.000-19.500 σε 35.000-37.500), όσο και των δεσμεύσεων (από 3-4 χρόνια σε 7) και του μεγέθους της εκμετάλλευσης (από τα 121 μελίσσια στην ολοκλήρωση των νέων αγροτών του 2017 φτάνουμε στα 244 το 2021).  

Η γεωργική (μελισσοκομική) εκμετάλλευση πρέπει να δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του 2021, όποτε οι ενδιαφερόμενοι πρέπει από τώρα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την απόκτηση και καταχώρηση της. Για όποια νέα εξέλιξη ή διαφοροποίηση (τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι ακόμη προς διαβούλευση) θα ενημερώσουμε με νέο άρθρο.

———————————————————

Για εγγραφή συνδρομητή πατήστε εδω

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι MelissokomikiEpitheorisi_Logo_ForNet.png
Τα άρθρα της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους (αντιγραφή) χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.
Επιτρέπεται και προτρέπεται η κοινοποίησή τους.

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση