Ερωτήσεις – Απαντήσεις. Σιρόπι γλυκόζης στη βανίλια| Α. Θρασυβούλου – Γ. Γκόρας

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Θέλω να προσθέσω σιρόπι γλυκόζης στη βανίλια ώστε να γίνει πιο ελκυστική από τις μέλισσες. Τι ποσοστό πρέπει να έχει η γλυκόζη σε σχέση με τη ζάχαρη και σε ποια θερμοκρασία πρέπει να τη βάλω στο καζάνι ώστε να έχω όσο το δυνατό  χαμηλότερη HMF;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο προϊόν είναι η γλυκόζη και άλλο η ισογλυκόζη. Η γλυκόζη έχει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις δεξτρινών οι οποίες είναι άπεπτες για τις μέλισσες γι’ αυτό και δεν είναι η καταλληλότερη τροφή για το ξεχειμώνιασμα των μελισσών. Η ισογλυκόζη, δεν περιέχει δεξτρίνες αλλά πιθανόν να έχει αυξημένη συγκέντρωση  HMF γι’ αυτό και χρειάζεται ανάλυση πριν να χρησιμοποιηθεί ως τροφή των μελισσών. Τόσο η γλυκόζη όσο και η ισογλυκόζη δεν κάνουν την τροφή των μελισσών περισσότερο ελκυστική από  ότι είναι και δεν υπερέχουν σε κάτι από την κοινή ζάχαρη. Παρόλα αυτά, εάν εσείς επιμένετε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι γλυκόζης, φροντίστε να το δώσετε στις μέλισσες μια εποχή που θα είναι δραστήριες, που θα μπορούν να πετάξουν έξω για να καθαρίσουν και όχι κατά τους χειμερινούς μήνες. Εάν θερμάνετε το προϊόν μην ξεπεράσετε τους 45-50ο C.

______________________________________

Η παραπάνω απάντηση είναι οπό την μόνιμη στήλη του περιοδικού και βρίσκετε στο τεύχος Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2021

Μπορείτε να υποβάλετε και εσείς την ερώτησή σας συμπληρώνοντας την φόρμα εδώ και την απάντηση θα δώσουν οι Α. Θρασυβούλου και Γ. Γκόρας από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΓΠΑ αντίστοιχα στο επόμενο τεύχος της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης

Τα άρθρα της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση