Διαμαρτυρία μελισσοκόμων στα Φάρσαλα

Διαμαρτυρία μελισσοκόμων στα Φάρσαλα με την συμμετοχή 14  συλλόγων από όλη τη χώρα

 

Η σπίθα για κινητοποιήσεις ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φαρσάλων που ανακοινώθηκε 5 ημέρες πριν την διεξαγωγή τους με ανοιχτό κάλεσμα προς όλους. Το κάλεσμα αυτό κατάφερε να συσπειρώσει πολλούς  μελισσοκόμους αλλά και 14 Μελισσοκομικούς Συλλόγους, με αποτέλεσμα να γίνει η αρχή, απ’ οτι  φαίνεται, δυναμικών διεκδικήσεων. Η άμεση και μαζική ανταπόκριση δείχνει τον αναβρασμό και την αγανάκτηση που επικρατεί στον κλάδο.

 

Η συμβολική αυτή κίνηση προσβλέπει στην ανάδειξη των προβλημάτων της μελισσοκομίας, που όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε “είναι ο μόνος κλάδος της αγροτικής παραγωγής με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Η χρηματοδότηση όμως και τα χρηματοδοτικά εργαλεία μοιάζουν φιλοδώρημα σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους παραγωγής.”

 

Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να οριστεί οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τους προέδρους των 14 συλλόγων που παραβρέθηκαν, η οποία ενδέχεται να στελεχωθεί και από τους άλλους συλλόγους, με σκοπό να καθοριστεί η πορεία του επερχόμενου αγώνα.

 

Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης.

 

Τα παρακάτω αιτήματα τα οποία κατέθεσε ο Σύλλογος Φαρσάλων θα εμπλουτιστούν και θα αναδιαμορφωθούν από την οργανωτική επιτροπή.

 

1) Άμεση βοήθεια όλων των μελισσοκόμων για την μειωμένη παραγωγή λόγω κλιματικής αλλαγής.

2) Ένταξη του κλάδου της μελισσοκομίας ως επάγγελμα – λειτούργημα για την επικονίαση που κάνουμε και επιβράβευση ανά μελίσσι.

3) Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ σε ενδεχόμενο χαλαζόπτωσης, ξηρασίας και άλλων φαινομένων που επηρεάζουν την παραγωγή

4) Βιβλιάριο μελισσοκομίας και μητρώο από 1 μελισσοσμήνος.

5) Έλεγχος εισαγωγών μελιών με το παράδειγμα των κτηνοτρόφων (εισροές – εκροές).  Όπως και έλεγχος στα λιμάνια και τα σύνορα.

6) Πληρωμή από τους εμπόρους όπως των ευπαθών προϊόντων.

7) Οι πλημμυροπαθείς να λάβουν 84€/κυψέλη όπως είχε υποσχεθεί ο Υπουργός στην περιφέρεια κατά την συνάντηση.

8) Ότι ισχύει για τους κτηνοτρόφους τα ίδια να ισχύουν και για την μελισσοκομία: ζωοτροφές, αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου, σχέδια βελτίωσης και άλλα.

Ελπίζουμε ο αγώνας αυτός που ξεκίνησε από τη βάση να αγκαλιαστεί από όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη μελισσοκομία. Αν επικρατήσει η λογική και συμμετέχουν όλοι μαζί στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, τότε θα δούμε και αποτελέσματα.