Ο Αινστάιν και οι μέλισσες

Τα άρθρα της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.

 

Το ρητό «πεθαίνει η μέλισσα – πεθαίνει ο άνθρωπος» που αποδίδεται στον Αϊνστάιν είναι πλέον γνωστό ότι δεν είναι αυθεντικό (δεν το είπε δηλαδή ο Αϊνστάιν).

Το πώς αυτό όμως επικράτησε για πολλά χρόνια τώρα εξηγεί μια ιστοσελίδα (quoteinvestigator.com, scienceblogs.de). Σύμφωνα μ΄ αυτά τη δόξα της πρώτης δημοσίευσης αυτής της φράσης διεκδικεί το γαλλικό μελισσοκομικό περιοδικό Abeilles et Fleurs  (Μέλισσες και λουλούδια). Αυτό έγινε το 1965, Ένα χρόνο αργότερα το επανέλαβε το ιρλανδικό μελισσοκομικό περιοδικό The Irish Beekeeper. Έτσι μεταδόθηκε σ΄όλο τον κόσμο η φράση αυτή που αποδίδεται στον παγκόσμιας φήμης φυσικό Αλμπερτ Αιστάιν. Κοντά στο περιεχόμενο του ρητού αυτού είναι μια γραπτή απάντηση που έδωσε o Αινστάιν σε μικρούς μαθητές όταν τον ρώτησαν για την ζωή χωρίς ήλιο. Η απάντηση ήταν: «Χωρίς ήλιο δεν υπάρχει σιτάρι, δεν υπάρχει ψωμί,  χορτάρι,  ζώο, κρέας, γάλα και όλα θα είναι παγωμένα. Καμία ζωή».

Die Biene 12/2015

Σ.Σ.
Το γεγονός ότι δεν το ρητό αυτό δεν αποδίδεται στον Αινστάιν δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει, ή ότι μειώνεται η αξία και η σημασία του.
Οι μέλισσες είναι ο κύριος επικονιαστής των εντομόφιλων φυτών, τα οποία εκτιμάται ότι κατέχουν το 60-70% όλων των ειδών.
Οι μέλισσες δηλαδή αποτελούν μέρος της αναπαραγωγικής διαδικασίας όλων αυτών των φυτών με αποτέλεσμα να καταφέρνουν να παράγουν καρπούς που είναι οι απόγονοι των φυτών, τροφή και καταφύγιο για τα ζώα, τροφή και πρώτες ύλες για τον άνθρωπο καθώς και όλη τη τροφική αλυσίδα.


Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση