Επιστημονική Διημερίδα Μελισσοκομίας στο Ρέθυμνο 5 & 6 Μαίου 2018

Διημερίδα Κρήτη

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ«ΠΟΠ ΚΡΗΤΗΣ
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ»

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης «ο Μελισσέας» και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα Μελισσοκομίας με θέμα ¨ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης – η επόμενη μέρα της Κρητικής Μελισσοκομίας» στο Ρέθυμνο στο «Σπίτι του Πολιτισμού»  στις 5-6 Μαΐου 2018 και ώρα προσέλευσης 8:30- 9:30 πμ.

Στην διημερίδα αυτή, η ομάδα που προετοίμασε, έφερε προς κατάθεση και υποστήριξε σ’ όλα τα στάδια της διαδικασίας την καταχώρηση του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης θα ενημερώσει τους μελισσοκόμους σ’ όλες τις πτυχές της προσπάθειας καθώς επίσης και για τις διαδικασίες εκείνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να αναδείξουν τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης  και να το φέρουν στο ράφι της αγοράς.

Επίσης ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης θα παρουσιάσει το σύστημα ιχνιλασιμότητας και ελέγχου του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης το οποίο έχει εκπονήσει.

Στη διημερίδα προσκεκλημένοι εισηγητές θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου, ο τ. καθηγητής Βασίλειος Λιάκος, η ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ Σοφία Γούναρη, η επιστημονική συνεργάτης του ΜΑΙΧ Παναγιώτα Γώτσιου, εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Proactive Α.Ε.»  Νίκος Μπουνάκης,o σύμβουλος τεχνολογίας Ιωαννης Δεσποτόπουλος, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης Νίκος Μπιρλιράκης, η πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κα Ελισσάβετ Λαζαρίδου και πολλοί άλλοι. Τα θέματα που θα αναπτύξουν θα επικεντρωθούν στις εξής ενότητες:

α) Η έμπνευση, η απόφαση και η υποβολή του φακέλου για καταχώρηση του κρητικού μελιού ΠΟΠ.

β) Οι προδιαγραφές  του φακέλου. Ποιοι και πώς τις αποφάσισαν.

γ) Μελισσοκομικοί χειρισμοί για την παραγωγή  προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου.

δ) Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών  χωρίς ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων.

ε) Το σύστημα ιχνιλασιμότηταςκαι το διακριτό σήμα ΠΟΠ βάση του οποίου θα ελέγχεται η διακίνηση του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου.

Στ)  Παγκόσμια διατροφικά ζητήματα- η θέση της Ελλάδος – Προοπτικές  του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης.

Η Διημερίδα είναι ανοικτή προς όλους τους μελισσοκόμους και δεν θα σταλούν επίσημες προσκλήσεις.

Νίκος Μπιρλιράκης
Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου

Νίκος Γιανναδάκης
Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνου ο «Μελισσέας».

Ανδρέας Θρασυβούλου
Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΙΟΥ 2018

Προεδρείο:Νίκος Μπιρλιράκης, Ανδρέας Θρασυβούλου, Νίκος Γιανναδάκης

Ώρα Εισηγητής Εισήγηση
8:30-9:30 Προεδρείο Προσέλευση συνέδρων
9:30-10:00 Προεδρείο Χαιρετισμοί
10:00-10:30 Ανδρέας Θρασυβούλου Η έμπνευση, η απόφαση και η υποβολή του φακέλου για καταχώρηση του κρητικού μελιού ΠΟΠ
10:30-11:00 Ανδρέας Θρασυβούλου Μελισσοκομικοί χειρισμοί για την παραγωγή  προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πευκοθυμαρόμελουΠΟΠ.
11:00-11:30 Ιωάν. Δεσποτόπουλος Το σύστημα ιχνιλασιμότηταςκαι το διακριτό σήμα ΠΟΠ βάση του οποίου θα ελέγχεται η διακίνηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.
11:30-12:00 Νίκος Μπουνάκης Η πιστοποιημένη ποιότητα, ως παράγοντας διαφοροποίησης και δημιουργίας στον αγροδιατροφικό  τομέα.
12:00-12:30 Διάλειμμα
12:30-13:00 Γωτσιου Παναγιώτα Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά ταυτοποίησης του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης
13:00-13:30 Νίκος Μπιρλιράκης Παγκόσμια διατροφικά ζητήματα- η θέση της Ελλάδος – Προοπτικές  πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης
13:30-14:00 Ανδρέας Θρασυβούλου Προβλήματα στην εμπορία και  στο μάρκετινγκ  του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης
14:00-15:00 Όλοι οι εισηγητές Συζήτηση και συμπεράσματα

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΙΟΥ 2018

Προεδρείο: Βασίλης Λιάκος, Σοφία Γούναρη, Ανδρέας  Θρασυβούλου

Ώρα Εισηγητής Εισήγηση
10:00-11:00 Βασίλης Λιάκος Η σωστή διατροφή της μέλισσας και η χλωρίδα ως μέσο πρόληψης των ασθενειών των μελισσών
11:00-11:30 Ανδρέας Θρασυβούλου Υπολείμματα χημικών ουσιών στα προϊόντα κυψέλης
11:30-13:00 Σοφία Γούναρη Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών  χωρίς ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων
13:00-13:30 Διάλλειμα
13:30-15:00 Β. Λιάκος, Σ. Γούναρη, Α.Θρασυβούλου, Ε. Λαζαρίδου, Ν. Μπιρλιράκης Ανοικτή συζήτηση εφ’ όλων των θεμάτων μελισσοκομίας

Το πρόγραμμα δεν είναι τελικό, ενδέχεται να γίνουν αλλαγές