Δημιουργία Βασιλικών Κελιών από τις συλλέκτριες!

Όπως δημοσιεύθηκε στην Μελισσοκομική Επιθεώρηση, τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023 Την άνοιξη, όπου υπάρχουν άφθονες γύρες και νέκταρ, η ανάπτυξη των μελισσιων γίνεται με εκρηκτικους ρυθμούς και τότε τοποθετούνται και τα πατώματα.
Αυτήν την χρονική περίοδο επιλέγουμε ένα δυνατό δεκάρι μελίσσι βάζοντας δίπλα του μια άδεια κυψέλη κατά προτίμηση ίδιου χρώματος και ενεργούμε ως εξής:
Χωρίς να αναζητήσουμε την βασίλισσα τινάζουμε τρία πλαίσια με γόνο μέσα στην κυψέλη και ένα πλαίσιο με άφθονες γύρες, φροντίζοντας να έχουμε επιλέξει το ένα πλαίσιο να έχει ανοιχτό γόνο μικρής ηλικίας. Τα δύο πλαίσια, με γύρη και ανοιχτό γόνο τοποθετούνται στην άδεια κυψέλη που έχουμε δίπλα μας και τα άλλα δύο με τους σφραγισμένους γόνους τοποθετούνται σε άλλα δύο μελίσσια.

Χωρίς χρονοκαθυστέρηση βάζουμε δύο πλαίσια με χτισμένες κηρήθρες δίπλα από τους γόνους στο μελίσσι που έχει την βασίλισσα και το μετακινούμε, λίγα μέτρα δεξιά ή αριστερά ή πίσω (ποτέ μπροστά). Στην θέση της αρχικής κυψέλης που μετακινήσαμε τοποθετούμε την νέα κυψέλη για να δεχθεί τις συλλέκτριες μέλισσες και διαμορφ

Μελίσσι που δημιουργήθηκε μόνο με συλλέκτριες

ώνουμε το εσωτερικό της ως εξής: Ντάου (Dow) στην πλευρά του ξύλου, στην θέση ένα το πλαίσιο με τις γύρες, στην θέση δύο τοποθετούμε πλαίσιο με βέργες βασιλικών κελιών που θα εμβολιαστούν, στην θέση τρία βάζουμε τον ανοιχτό γόνο, στην θέση τέσσερα τοποθετούμε άκτιστη κηρήθρα για να αποφύγουμε το χτίσιμο στο πλαίσιο με τα βασιλικά κελιά που θα εμβολιάσουμε και μετά βάζουμε ντάουν για να αποφύγουμε την απώλεια θερμοκρασίας.  

Ο ανοιχτός γόνος πρέπει να είναι μικρής ηλικίας για να ενεργοποιήσουν οι συλλέκτριες μέλισσες τους υποφαριγκικούς αδένες και να μην στεγνώσουν μέχρι να μπει η βέργα με τα βασιλικά κελιά, κατόπιν τοποθετούμε τροφοδότη οροφής και ταΐζουμε το μελίσσι με σιρόπι 1 προς 1. Μετά από εικοσιτέσερις εως τριάντα έξη ώρες θα δούμε να έχει ξεκινήσει η δημιουργία βασιλικών κελιών, τότε τοποθετούμε την βέργα με τα βασιλικά κελιά που εμβολιάσαμε, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα είκοσι σε αριθμό. Αφού χαλάσουμε τα ξεκινημένα κελιά στο πλαίσιο με τον ανοιχτό γόνο, τον αφαιρούμε και τον τοποθετούμε σε ένα μελίσσι μας για να συνεχιστεί η εξέλιξή του.
Στην συνέχεια βάζουμε στο ορφανό μελίσσι μας τροφοδότη οροφής και ταΐζουμε με δύο κιλά σιρόπι 1 προς 1.

Απαραίτητο το τάισμα κατά την εκτροφή των κελιών
Απαραίτητο το τάισμα κατά την εκτροφή των
κελιών

Την τέταρτη ημέρα που θα έχουν σφραγιστεί τα βασιλικά κελιά, μπορούμε να εμβολιάσουμε την δεύτερη βέργα του πλαισίου, ,σημειώνοντας τις ημερομηνίες που πρέπει να βγουν τα κελιά για να μπουν στις παραφυάδες μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε αν θέλουμε να εμβολιάζουμε το ορφανό μελίσσι μας κάθε τέσσερις ημέρες για ένα μήνα και να μεταφέρουμε τα κελιά σε μελίσσια αποπεράτωσης.

Σε ένα μήνα ο πληθυσμός του ορφανού μελισσιού μειώνεται, τότε προσθέτουμε ένα τελάρο με σφραγισμένο γόνο χωρίς μέλισσες και τοποθετούμε ένα βασιλικό κελί από τον τελευταίο εμβολιασμό για να δημιουργήσουμε μια νέα παραφυάδα.
Το αρχικό μελίσσι με την βασίλισσα που μετακινήθηκε σε ένα μήνα έχει γίνει πάλι δεκάρι και αφού βάλουμε πάτωμα είναι έτοιμο να μετακινηθεί και αυτό στις νομές.

Με τον χειρισμό αυτόν έχουμε τα εξής πλεονεκτήματα:
1) Αποφεύγουμε στο μελίσσι με την βασίλισσα που έχασε τις συλλέκτριες την σμηνουργία, λόγω αποσυμφόρησης πληθυσμού.
2) Δεν μετακινούμε το αρχικό μελίσσι με την βασίλισσα ή το ορφανό στα τέσσερα χιλιόμετρα σε άλλο μελισσοκομείο μας.
3) Αξιοποιούμε τις συλλέκτριες που έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής φτιάχνοντας καλά βασιλικά κελιά.
4) Παράγουμε αν επιθυμούμε βασιλικό πολτό μπολιάζοντας το ορφανό μελίσσι μας κάθε τρεις ημέρες.
5) Μπορούμε να φτιάξουμε καλά βασιλικά κελιά και πολλά σε αριθμό για την δημιουργία βασιλισσών αν φιλοξενούνται τα κελιά σε μελίσσια αποπεράτωσης την τέταρτη ημέρα.
6) Δημιουργούμε μια νέα παραφυάδα στον τελευταίο εμβολιασμό με την προσθήκη ενός σφραγισμένου γόνου.

Δίνω στους Μελισσοκόμους της Επικράτειάς μας την πραγμάτωση αυτή στην οποία εργάστηκα με πολύ καλά αποτελέσματα έτσι ώστε, όσοι επιθυμούν να την κάνουν πράξη και να ωφεληθούν.

ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ


 
Ενημερωθείτε έγκυρα από τη Μελισσοκομική Επιθεώρηση Το περιοδικό που είναι κοντά στον μελισσοκόμο από το 1987

Για εγγραφή συνδρομητή στην έντυπη διμηνιαία έκδοση πατήστε εδω

Τα άρθρα της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους (αντιγραφή) χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Επιτρέπεται και προτρέπεται η κοινοποίησή τους.

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.


Για την κατάρτισή σας, επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση