Όλοι μαζί στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας

Βασίλης Λιάκος
Π. Καθηγητής Κτηνιατρικής

Όμορφες αναμνήσεις πλημμύρισαν το μυαλό μου με το διάβασμα της πρώτης ανακοίνωσης της πραγματοποίησης του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επαγγελματικής Μελισσοκομίας στην Πάτρα. Ξαναζωντάνεψαν στο μυαλό μου εικόνες από την αξεπέραστη διημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί στην Αχαϊκή πρωτεύουσα τον Ιανουάριο του 1998. Μια διημερίδα που η επιτυχία της δεν είχε προηγούμενο και δεν ξεπεράσθηκε ακόμη.
Απόλυτη επιτυχία στη διοργάνωση και τη διεξαγωγή. Κάτι παραπάνω από επιτυχία στην προσέλευση συνέδρων. Ήταν όλοι εκεί, οι ειδικοί επιστήμονες και οι συνδικαλιστές του κλάδου καθώς και δεκάδες γεωτεχνικοί από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Αλλά και πολλοί επίσημοι του Νομού, οι βουλευτές και ο Νομάρχης Αχαΐας, ο Δήμαρχος Πατραίων και άλλοι πολιτευτές. Παρών φυσικά και ο τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας που καλωσόρισε, με τα θερμότερα λόγια για τον κλάδο μας, τους ομιλητές και τους συνέδρους.
Εκείνο όμως που έκανε τη διημερίδα απόλυτα επιτυχημένη ήταν η πλημμυρίδα των μελισσοκόμων που κατέκλυσαν το χώρο και μετέτρεψαν με την παρουσία τους τη διημερίδα της Πάτρας σε Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο. Χίλιοι περίπου σύνεδροι από κάθε γωνιά της Ελλάδας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και από την Ηγουμενίτσα μέχρι τη Ρόδο. Μελισσοκόμοι από κάθε περιοχή της χερσαίας Ελλάδας και απ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους έδωσαν το παρών τους στην πρωτεύουσα της Αχαΐας. Εκτός από την προσέλευση τους στην επιτυχία συνέβαλε και το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο των μελισσοκόμων, που εκδηλώθηκε με την υποδειγματική συμπεριφορά τους μέσα και έξω από τους συνεδριακούς χώρους.
Η μεγάλη επιτυχία εκείνης της διημερίδας και τα δύο πολύ επιτυχημένα Πανελλήνια Συνέδρια Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που προηγήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και στα Γιάννενα, προδικάζουν την επιτυχία του 3ου Συνεδρίου στην Πάτρα.
Ας προετοιμαστούμε όλοι και ας κάνουμε ο καθένας από την πλευρά του το δυνατό καλύτερο για να:
– Διατρανώσουμε στο πανελλήνιο την τεράστια προσφορά της μελισσοκομίας στην εθνική οικονομία με την επικονίαση των σημαντικότερων καλλιεργειών, καθώς και στο περιβάλλον με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των φυτών που και αυτή διασφαλίζεται με την επικονίαση τους από τις μέλισσες μας.
– Να αναδείξουμε, για μια φορά ακόμα, τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και να ζητήσουμε από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να δώσουν άμεση λύση σ΄αυτά, όχι ως ελάχιστη αμοιβή για την προσφορά μας, αλλά ως αναγκαιότητα για την ύπαρξη της μελισσοκομίας.
– Να ακούσουμε προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων δυνατοτήτων, αλλά και καινούργιες ιδέες για τις προοπτικές που διανοίγονται στον κλάδο εξ’ αιτίας της ραγδαίας μείωσης των φυσικών επικονιαστών παγκοσμίως.
– Να ακούσουμε από τους αρμόδιους για τα προγράμματα επιδοτήσεων της μελισσοκομίας και να εκφράσουμε τις απόψεις μας.
– Να βρούμε λύση στα συνδικαλιστικά μας και να πορευθούμε ενωμένοι, αφήνοντας κατά μέρος τα προσωπικά, τους μικροεγωισμούς και τις μικροφιλοδοξίες.
– Να ακούσουμε τους ειδικούς επιστήμονες του κλάδου, ειδικότερα τους νέους, να μας εκθέτουν τα επιτεύγματά της δουλειάς τους, της μακροχρόνιας και επίπονης έρευνάς τους καθώς και τις προτάσεις τους για την επίλυση προβλημάτων ή τη βελτίωση πρακτικών για την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας των μελισσιών μας.
– Να περιδιαβούμε την έκθεση μελισσοκομικών μηχανημάτων, εργαλείων και υλικών και να προγραμματίσουμε την προμήθεια κάποιων από αυτά, που από καιρό θεωρούμε αναγκαία για την επιχείρησή μας.
– Γι΄ αυτούς και άλλους πολλούς λόγους αλλά και για να συναντήσουμε συναδέλφους και φίλους απ’ όλη την Ελλάδα, να πιούμε ένα κρασί μαζί, να συζητήσουμε φιλικά και να ανταλλάξουμε γνώμες σε μικρά ή μεγάλα μελισσοκομικά θέματα που μας απασχολούν.
Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί στο δρόμο για το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας. Από την 1η μέχρι την 3η Νοεμβρίου 2019 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πάτρα.