Το κουνούπι και το εγωϊστικό γονίδιο – Σ. Γούναρη

Σοφία Γούναρη
Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών
Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Τηλ. 210-7784240, εσ.2 | e-mail: sgounari@fria.gr

 

 

Είναι γνωστό ότι αρκετά έντομα και ακάρεα είναι φορείς βακτηρίων ή ιών. Στην Μελισσοκομία έχουμε πια την σιγουριά ότι το Βαρρόα, την ίδια στιγμή που τρέφεται από τη μέλισσα, την προσβάλλει και με ιούς, που φέρει. Μάλιστα, αρκετές φορές πια, τα συμπτώματα που βλέπουμε στα μελίσσια έχουν να κάνουν με τις ιώσεις που αναπτύσσονται και όχι με την προσβολή από Βαρρόα. Ενώ η μόνη αντιμετώπιση που υπάρχει είναι έμμεση, δηλαδή η σωστή αντιμετώπιση του Βαρρόα.

Αντίστοιχα τα κουνούπια που τρέφονται με το αίμα ανθρώπων και ζώων, είναι φορείς ασθενειών και μάλιστα σοβαρών, όπως ο Δάγκειος Πυρετός, η Ελονοσία κ.α.

Το κουνούπι γνωστό και ως “τίγρης” είναι φορέας του Δάγκειου Πυρετού, αλλά και ενός ιού που λέγεται Zika. Ο ιός ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, Αφρική, ενώ θεωρείται πια ότι έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Αφρική και ΝΑ Ασία. Δεν θεωρείτο μέχρι πρόσφατα σοβαρός ιός, καθώς δεν είχε σοβαρά συμπτώματα στον άνθρωπο.

Στην προσπάθειά του ο άνθρωπος (το εγωιστικό γονίδιο…) να αντιμετωπίσει και να περιορίσει τους πληθυσμούς των κουνουπιών, δημιούργησε μία γενετική σειρά γενετικά τροποποιημένων στείρων αρσενικών “τίγρεων”, με την απλή (απλοϊκή) σκέψη ότι έτσι οι απόγονοι της σύζευξης αυτών των αρσενικών με τα θηλυκά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, άρα ο πληθυσμός των κουνουπιών θα κατέρρεε.

Τα πρώτα όμως βήματα αυτής της προσπάθειας ήταν αποκαρδιωτικά, γιατί τα στείρα αρσενικά που παράγονταν ήταν θνησιγενή ή έστω πολύ αδύναμα, άρα και τα θηλυκά φυσικά δεν θα τα προτιμούσαν ως “συντρόφους”.

Αντιμετώπισαν όμως αυτό το πρόβλημα με μία πολύ γνωστή συνταγή. Τα αντιβιοτικά και μάλιστα την πολύ γνωστή μας τεραμυκίνη !!! (Σχ.1). Αυτό το σκέφτηκαν μόνοι τους οι ερευνητές; ΟΧΙ. Δώστε βάση τώρα πώς αναπτύσσεται το γαϊτανάκι. Στην εκτροφή των προνυμφών των γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών χρησιμοποίησαν ως τροφή, γατοτροφή. Η γατοτροφή αυτή περιείχε κοτόπουλο. Τα κοτόπουλα όμως, ιδιαίτερα στις μαζικές εκτροφές παίρνουν τόνους (!) αντιβιοτικών, κάτι σας ενισχυτικά τροφής… Αυτά τα αντιβιοτικά δεν εξαφανίζονται με την επεξεργασία του κρέατος (το κρέας περνάει από θερμική επεξεργασία: ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ…), άρα παραμένουν στο τελικό προϊόν, δηλαδή στη γατοτροφή… (στο μέλι επίσης θα μπορούσαμε να πούμε!!). Έτσι η γάτα (ή ο άνθρωπος…) μαζί με την τροφή παίρνει και το φάρμακό του, χωρίς να χάνει δόσεις, σταθερά και συνεχώς.

Σχ.1: Παραγωγή στείρων αρσενικών κουνουπιών, με τη χρήση αντιβιοτικών
Σχ.1: Παραγωγή στείρων αρσενικών κουνουπιών, με τη χρήση αντιβιοτικών

 

Κάνουμε εδώ μία μικρή παρένθεση για να πούμε ότι όπως υπολογίζεται το 75% των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία, δεν απορροφάται από τα ζώα, αλλά αποβάλλεται με τα περιττώματα. Σαν να λέμε δηλαδή ότι περνάνε στο χώμα, στο νερό, στα έντομα, στα φυτά, στα άλλα ζώα, παντού….

Για να επιστρέψουμε τώρα, παρατήρησαν λοιπόν ότι οι προνύμφες των στείρων κουνουπιών μπορούσαν να εξελιχθούν σε εύρωστα ακμαία εάν τους έδιναν λίγες παραπάνω δόσεις αντιβιοτικών! Τότε γίνονταν “superman”…

Οπότε εκθρέψανε χιλιάδες “superman” κουνούπια και το 2011 κι 2012 τα εξαπέλυσαν σε περιοχές στην Βραζιλία. Για τι πληθυσμούς μιλάμε; Το 2011 εξαπέλυσαν 31.000 και το 2012, 540.000  “superman” ανά εβδομάδα και για διάστημα 2 μηνών!!!!. Οι επιστήμονες της εταιρείας OXITEC, που τα παρήγαγε, δημοσίευσαν ότι η επιτυχία έφτασε το 95%. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη γιατί, φάνηκε ότι αυτά τα στείρα αρσενικά κουνούπια, που μπόρεσαν και έφτασαν στην ενηλικίωση με τη χρήση της τεραμυκίνης, στο περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον γεμάτο αντιβιοτικά (νερό, χώμα, παλιά εγκαταλελειμμένα δοχεία, υπόνομοι) γίνονταν ακόμη πιο δυνατά, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να τους ξεφύγει καμία θηλυκιά κουνουπίνα….

Στην Φωτ. 2 βλέπουμε το φυλλάδιο της εταιρείας, που αναφέρει πόσο ασφαλής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι η συγκεκριμένη μέθοδος. Ωραία, καθαρή, αποτελεσματική. Σαν να λέμε “ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε”. Μόνο που τα πράγματα στη φύση δεν λειτουργούν ποτέ έτσι.

Φωτ. 2 Το φυλλάδιο της εταιρίας OXITEC
Φωτ. 2 Το φυλλάδιο της εταιρίας OXITEC

Στην μετάλλαξη ή αλλιώς στον μετασχηματισμό (sic!) των κουνουπιών χρησιμοποιήθηκε, για την μεταφορά γενετικού υλικού από τον έναν οργανισμό στον άλλο, ένα σύστημα γνωστό ως PiggyBac με φορέα ένα βακυλοϊό. Το σύστημα αυτό όμως θεωρείται ιδιαίτερα ενεργό και επιθετικό, σε σύγκριση με άλλους “φορείς μεταγωγής” όπως λέγονται, σε σημείο να μπορεί να μεταφέρει γενετικό υλικό όχι μόνο στον οργανισμό στόχο (στο κουνούπι) αλλά και σε όποιον άλλο οργανισμό βρεθεί στον δρόμο του, δηλαδή στον δρόμο του κουνουπιού εν προκειμένω.

Μάλιστα το συγκεκριμένο σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά και στην μετάλλαξη ανθρωπίνων γονιδίων, έτσι θεωρείται σίγουρο ότι μπορεί να μεταπηδήσει στο γενετικό υλικό και του ανθρώπου και να αρχίσει να αναπαράγει τον εαυτό του.

 

Φωτ. 3
Φωτ. 3

Το 2015 μετά από 3 δηλαδή χρόνια από αυτές τις εξαπολύσεις, ανιχνεύτηκε ο ιός Zika (φορέας του είναι ο “τίγρης”) στο αμνιακό υγρό εγκύων (Φωτ.3) και συνδέθηκε με το σύνδρομο “μικροκεφαλίας” (Φωτ. 4,5), αλλά και την εμφάνιση εγκεφαλικών βλαβών σε βρέφη. Τον ίδιο χρόνο το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών εξέδωσε μία περιεκτική ενημέρωση για τον πιθανό συσχετισμό του ιού με τη συγγενή μικροκεφαλία, ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό CDC ανακοίνωσε: «`Έχουν υπάρξει αναφορές συγγενούς μικροκεφαλίας σε βρέφη μητέρων οι οποίες είχαν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα όταν ήταν έγκυες. Οι προσβολές από τον ιό έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλά βρέφη με μικροκεφαλία, αλλά δεν είναι γνωστό πόσες από τις περιπτώσεις μικροκεφαλίας συνδέονται με τη μόλυνση από τον ιό Ζίκα.”.

Φωτ. 4 & 5 Μικροκεφαλία
Φωτ. 4 & 5 Μικροκεφαλία
Φωτ. 4 & 5 Μικροκεφαλία
Φωτ. 4 & 5 Μικροκεφαλία

 

 

 

 

 

 

Για να δούμε τώρα ολόκληρη την εικόνα:

Εξαπολύθηκαν στη φύση χιλιάδες κουνούπια Aedes Aegypti τα οποία είναι φορείς τουλάχιστον δύο ιών, του Δάγκειου πυρετού και του ιού Zika. Τα κουνούπια αυτά είχαν μεταλλαχθεί με ένα σύστημα μεταγωγής, το οποίο έχει τη δυνατότητα εύκολα, με όλους τους ιούς που μεταφέρει, να μεταπηδήσει σε άλλο, και ανθρώπινο, γενετικό υλικό και να αρχίσει να αντιγράφει τον εαυτό του, να πολλαπλασιάζεται, μαζί – ξαναλέμε- με τους ιούς που μεταφέρει.

Ένα τέτοιο κουνούπι τσιμπάει και μολύνει μία γυναίκα, η οποία κυοφορεί, ίσως το πρώτο της παιδί, και είναι ευτυχισμένη. Ο ιός μαζί με τον “φορέα μεταγωγής” πολλαπλασιάζονται στο αίμα της γυναίκας, και επειδή ο φορέας μεταγωγής (που χρησιμοποίησε η ιδιωτική εταιρεία που έκανε παραγωγή, προς ίδιο όφελος, των στείρων αρσενικών “τίγρεων”)  είναι τόσο επιθετικός, καταφέρνει να διαπεράσει και την προστασία του πλακούντα και να βρεθεί στο αμνιακό υγρό. Έτσι μολύνει το έμβρυο και αναστέλλει την ομαλή ανάπτυξή του…… Και έτσι από μία μέθοδο καταπολέμησης κουνουπιών φτάνουμε σε μία επιδημία, που μάλιστα επιτίθεται, αφ΄ενός στην πιο ευάλωτη φάση της ζωής του ανθρώπου, στη φάση του εμβρύου, και αφετέρου στα αρχέγονα ένστικτά του, την μητρότητα και την πατρότητα.

Ο επίλογος θα μπορούσε να είναι απλώς
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ
Όμως μόνο αυτά είναι τα γενετικώς μεταλλαγμένα που έχουμε στο περιβάλλον μας;

Κομπορημονούν  ως φορείς, μελισσοκομικοί ή/και πολιτικοί, ότι παλεύουν για να μείνει η Ελλάδα χώρα καθαρή από μεταλλαγμένα. Και την ίδια στιγμή χρηματοδοτούν, προωθούν και χρησιμοποιούν τροφές για τις μέλισσες, οι οποίες φτιάχνοναι με τη βοήθεια μεταλλαγμένων βακτηρίων. Χρησιμοποιούν “ενισχυτικά” διατροφής (power foods) των μελισσών μας- και όχι μόνο- τα οποία παράγονται με τη χρήση μεταλλαγμένων βακτηρίων….

Πως νομίζετε ότι μπορεί ο άνθρωπος να προφυλαχθεί αλλιώς,
παρά μόνο με ΕΠΙΛΟΓΗ
να επιλέξει τον τρόπο που θα ζήσει και τον τρόπο που θα δουλέψει
να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει…


Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε πατήστε εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση