Περί “Ειδικών”

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου της κυρίας Γούναρη στο τελευταίο τεύχος της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης με τον τίτλο  «Οι Εiδικοί»  (Νοεμβ.-Δεκεμβ.2018 σελ. 385), διατυπώθηκε διαμαρτυρία από την πλευρά της ομάδας του facebook “Δάσκαλοι Μελισσοκομίας”, όπου χαρακτηρίζει το άρθρο  “κατάπτυστο” και “προσβλητικό ” για τους μελισσοκόμους και ότι δεν έπρεπε να δημοσιευθεί στο περιοδικό.

Για ολοκληρωμένη ενημέρωση παραθέτουμε το άρθρο της κυρίας Γούναρη, όπως δημοσιεύθηκε στη Μ.Ε., την απάντησή της, καθώς  και την θέση του περιοδικού:

Το άρθρο

Η απάντηση της κυρίας Γούναρη

Η θέση του περιοδικού:

  1. Η Μελισσοκομική Επιθεώρηση δεν λογοκρίνει τα άρθρα. Ο κ. Ντιώνιας αυτό το ξέρει πολύ καλά διότι υπήρξε συγγραφέας άρθρων στη Μ.Ε.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο η κυρία Γούναρη στο προοίμιό του αναφέρεται σε μια κατάσταση την οποία όλοι γνωρίζουμε ότι κυριαρχεί, στο διαδίκτυο κυρίως, και το σχολιάζει όπως αυτή πιστεύει. Δεν ονοματίζει κανέναν, δεν βρίζει κανέναν, δεν προσβάλει κανέναν και συμφωνούμε με την τοποθέτησή της, έστω και αν αυτό δεν είναι αναγκαίο να συμβαίνει.
  2. Την κατάσταση αυτή έχει περιγράψει με τον τρόπο του και ο κ. Ντιώνιας με Post και σχόλια στην ομάδα “Δάσκαλοι Μελισσοκομίας”.
  3. Η Μελισσοκομική Επιθεώρηση δεν απαξιώνει κανέναν. Φιλοξένησε, φιλοξενεί και θα συνεχίσει να φιλοξενεί άρθρα μελισσοκόμων, μεγάλων και μικρών, παλαιών και νέων. Μεγάλο μέρος της ύλης του περιοδικού διαμορφώνεται με την άμεση συμμετοχή των μελισσοκόμων όπως συμβαίνει με την στήλη “οι μελισσοκόμοι ρωτούν” ή με άρθρα όπως αυτά του κ. Ντιώνια και άλλων.
  4. Βεβαίως το περιοδικό δεν θα αποστασιοποιηθεί του αρχικού του στόχου, που είναι, ήδη από την ίδρυσή του (το 1987), να συνδέσει την επιστήμη με την πράξη. Γι΄ αυτόν τον λόγο συνεργάζεται  με επιστήμονες του κλάδου, χωρίς ποτέ να αποκλείσει κανέναν. Πιστεύουμε ότι κανένας παραγωγικός κλάδος δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς την επιστήμη.
  5. Θεωρούμε ότι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής μελισσοκομίας δεν είναι το προκείμενο. Τέτοια συνέβαιναν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν με διάφορες αιτίες ή αφορμές όσο υπάρχουν εγωισμοί, φιλοδοξίες ή και συμφέροντα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει σχέση με την παραγωγή.  Δυστυχώς  χρονιές σαν την φετινή μπορεί να μην είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας γιατί το κλίμα αλλάζει.

Ας ηρεμήσουμε λοιπόν κι ο καθείς εφ΄ώ ετάχθη όπως λέει και η Σοφία Γούναρη, γιατί έρχονται πιο δύσκολοι καιροί.

Μελισσοκομική Επιθεώρηση