Η εκμετάλλευση της βερικοκιάς – Δ.Τσέλιος

Δημήτρης Τσέλιος
τ. Διευθηντής Ινστιτούτου Μελισσοκομίας ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε
τηλ. 6976027907

 

Στα πρώτα τεύχη της αποκλειστικά έντυπης μορφής του περιοδικού Μελισσοκομική Επιθεώρηση, το 1987-88, περιγράφοντας τις κυριότερες ανθοφορίες, αναφέραμε ότι η εκμετάλλευση της ανθοφορίας της  βερικοκιάς είναι όλο πλεονεκτήματα για τις μέλισσες. Μεγάλα λουλούδια με άφθονη γύρη στο πρώτο μισό της ανθοφορίας και άφθονη νεκταροέκκριση, κυρίως στο δεύτερο μισό. Πλούσια ανθοφορία, πολλά δέντρα, εκτεταμένοι οπωρώνες, εντυπωσιακή ανάπτυξη των μελισσιών. Όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα ακύρωνε όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Οι αλόγιστοι ψεκασμοί κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Ζημιές τεράστιες που συνεχίζονταν και μετά την απομάκρυνση των μελισσιών, από τη μολυσμένη γύρη που είχε αποθηκευτεί. Πραγματική καταστροφή. Οι βερικοκιές για τη μελισσοκομία ήταν ναρκοπέδιο και δεν πλησίαζε κανείς μελισσοκόμος.

Μέλισσα σε άνθος βερικοκιάς
Μέλισσα σε άνθος βερικοκιάς

Οι ποικιλίες που κυριαρχούσαν (ΤΥΡΙΝΘΟΥ και ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ) ήταν αυτογόνιμες και δεν χρειάζονταν τις μέλισσες για επικονίαση. Όμως πριν μερικά χρόνια πραγματοποιήθηκε αλλαγή ποικιλιών, με αυτόστειρες ποικιλίες, (όπως οι ORANGE RED, ROBATA, WONDER COT, TSUNAMI, MAGI COT, MAYA COT) που έχουν περισσότερα επιθυμητά χαρακτηριστικά, χρειάζονται όμως επικονιαστές. Η χρήση των  βομβίνων είναι αντιοικονομική, γιατί παρά τη μεγαλύτερη επικονιαστική ικανότητα τους, οι πληθυσμοί τους είναι μικρότεροι (μερικές εκατοντάδες) και το κόστος αρκετά μεγάλο (60-120€). Έτσι η χρήση μελισσιών για τους καλλιεργητές είναι μονόδρομος. Η διαφορά στην παραγωγή είναι τεράστια. Με μέλισσες 3000 κιλά στο στρέμμα, χωρίς μέλισσες 50 κιλά στο στρέμμα. Αν υπολογίσουμε ότι μόνο στην περιοχή Νέων Μουδανιών, στη Χαλκιδική, καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα βερικοκιάς, γίνεται εμφανές πόσο μεγάλης οικονομικής σημασίας είναι η παρουσία μελισσιών δίπλα στους οπωρώνες. Άλλαξε βέβαια και η συμπεριφορά των παραγωγών. Όλοι προσπαθούν να προσελκύσουν μελίσσια κοντά στα κτήματα τους.

Μελίσσια σε βερικοκιές σε συνεννόηση με τον καλλιεργητή
Μελίσσια σε βερικοκιές σε συνεννόηση με τον καλλιεργητή

Η πρώτη χρονιά της συνεργασίας, σε μεγάλη κλίμακα, μελισσοκόμων και βερυκοπαραγωγών οδεύει προς το τέλος της. Το όφελος αμοιβαίο. Τόσο για τους μελισσοκόμους, όσο και οι καλλιεργητές επετεύχθη το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, μέχρι την ολοκλήρωση της ανθοφορίας, ανανεώνουμε για του χρόνου το ραντεβού με τις βερικοκιές

 

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε πατήστε εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση.