Τα α… β… της μελισσοκομίας Μάρτιος-Απρίλιος 2017

Δημήτρης Τσέλιος
τ. Διευθηντής Ινστιτούτου Μελισσοκομίας ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε
τηλ. 6976027907

Βαγγέλης Τσέλλιος
Γεωπόνος Μελετητής, MSc Μελισσοκομίας
τηλ. 6973791716

Μάρτιος-Απρίλιος

Γενικά
Το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου είναι η πλέον «ενθουσιώδης» περίοδος για τους μελισσοκόμους στη χώρα μας. Στις βόρειες και ψυχρές περιοχές ξεκινά η ανάκαμψη του μελισσιού. Οι νέες μέλισσες έχουν συνήθως αντικαταστήσει όλες τις παλιές μέλισσες, που γεννήθηκαν το προηγούμενο φθινόπωρο και είχαν ως αποστολή τη γεφύρωση της παλιάς με τη νέα χρονιά. Οι χειμωνιάτικες αυτές μέλισσες, που ως γνωστόν ζουν περισσότερο από τις μέλισσες των άλλων εποχών, σχηματίζοντας τη «χειμωνιάτικη σφαίρα» σε κηρήθρες που περιμετρικά έχουν γύρη και μέλι, καταφέρνουν να δημιουργήσουν στο κέντρο της «σφαίρας» ασφαλείς και κατάλληλες συνθήκες για τη γέννα της βασίλισσας, από τα μέσα Ιανουαρίου και όλο το Φεβρουάριο. Έτσι, το Μάρτιο ολοκληρώνεται η ανανέωση όλων των φθινοπωρινών μελισσιών, εξ’ ου και το λαϊκό ρητό «το Μάρτη μετρούνε τα μελίσσια».

Στις νότιες και πρωιμότερες περιοχές, το Μάρτιο βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης των μελισσιών, τουλάχιστον ένα μήνα από τις βορειότερες περιοχές της χώρας μας. Τα μελίσσια, έχοντας ξεπεράσει με επιτυχία το στάδιο του ξεχειμωνιάσματος, είναι στη φάση της ανανέωσης των βασιλισσών, του κτισίματος νέων κηρηθρών, του πολλαπλασιασμού και της εκτροφής γόνου, τόσο κηφηνόγονου για τη γονιμοποίηση των νέων βασιλισσών, όσο και εργατικού γόνου για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών και την αποθήκευση τροφών, μελιού και γύρης.
Δικαιολογημένα λοιπόν, υπάρχει ενθουσιασμός στους μελισσοκόμους ιδιαίτερα στους νέους, για την πορεία των μελισσιών, την περίοδο που ξεκινά το Μάρτιο και κορυφώνεται τον Απρίλιο.

Παρούσα κατάσταση
Η κατάσταση στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017 έχει διαφορές με τις προηγούμενες χρονιές. Για 2-3 χρόνια είχαμε συνηθίσει σε ήπιους χειμώνες, μικρές απώλειες μελισσιών, πρωιμότερη ανάπτυξη.
Η πρώτη διαφορά είναι η σημαντική καθυστέρηση, στην έναρξη ανθοφορίας, φυτών που σηματοδοτούν την αρχή της μελισσοκομικής άνοιξης…

Η συνέχεια στην έντυπη καθώς και στην ηλεκτρονική μορφή του περιοδικού

Άνθος Αμυγδαλιάς
Ανοιξιάτικο Ρείκι

 

 

Βερικοκιά