I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Κρητη

Μελισσοκομικός Σύλλογος

Ανατολικής Κρήτης

 

62 ΜΑΡΤΥΡΩΝ & ΙΛΙΑΔΟΣ 2

71303 ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΤΗΛ/ΦΑΞ 2810261563

Email: melisyn@gmail.com

 

Προς:

  1. Μελισσοκομικός Σύλλογος ν. Θεσσαλονίκης
  2. ΥΠΑΑΤ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΠΑ

Τμήμα Μελισσοκομίας Σηροτροφίας κ. Ευστάθιος Ζέρβας

  1. Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Νικίτη Χαλκιδικής, ΤΚ 63088          Πρόεδρος: κ. Αχιλλέα Παπαστεργίου                                                 WEB SITE: www.honeysithon.gr , E-MAIL: honey@otenet.gr
  2. Μελισσοκομικοί Σύλλογοι Ελλάδος
  3. Μελισσοκομικά Περιοδικά (Μελ. Βήμα. Μελ. Επιθεώρηση)
  4. Μελισσοκομικά Κέντρα Ελλάδος

 

Κοινοποίηση προς:

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Γενικό Γραμματέα κ. Νίκο Αντώνογλου

Αχαρνών 2 Αθήνα 10176

 

 

ΘΕΜΑ: σχετικό με έγγραφο Μελισσοκομικού Συλλόγου ν. Θεσσαλονίκης

 

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Κρήτης ιδρύθηκε το 1980 και αριθμεί επίσημα 1400 μέλη, συνιστώντας προφανώς το μεγαλύτερο μελισσοκομικό σύλλογο της χώρας.

 

Από τη στιγμή της ιδρύσεως του, έως σήμερα, είχε πάντα την αμέριστη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) σε όλα τα θέματα που προέκυψαν διαχρονικά.

 

Από την άλλη πλευρά ο Σύλλογος μας είχε πάντα συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της ΟΜΣΕ και του Μελισσοκομικού Κέντρου Κρήτης για παροχή συμβουλών ώστε να λάβει μέρος σε προγράμματα που έχουν σχέση με τον εμπλουτισμό της μελισσοκομικής χλωρίδας, τη παρακολούθηση μελιττοεκκρίσεων, τη διατήρηση αυτόχθονων φυλών.

Για την αποφυγή δημιουργία εντυπώσεων θυμίζουμε τη συμμετοχή μας διαχρονικά σε σχετικά προγράμματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλή άλλοτε τον κ. Χαριζάνη, άλλοτε την κ. Μπουγά, καθώς και σε προγράμματα του σχετικού τμήματος μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε όλα τα μελισσοκομικά προγράμματα εμπλουτισμού της χλωρίδας που γίνονται από τα αρμόδια δασαρχεία. Πάντα με τις οδηγίες του επιστημονικού προσωπικού της ΟΜΣΕ και του Κέντρου Μελισσοκομίας Κρήτης ευαισθητοποιούσαμε τα μέλη μας και δίναμε τις κατάλληλες οδηγίες για συμβολή στο επιστημονικό έργο, ενώ συμβάλαμε στη συλλογή των απαραίτητων δειγμάτων προς αποστολή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Χωρίς τη συμβολή της ΟΜΣΕ και των Κέντρων Μελισσοκομίας πολλά από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα των αγαπητών επιστημόνων στον κλάδο της μελισσοκομίας δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσον αφορά το δικό μας Σύλλογο. Και χωρίς κανένα επιστημονικό έργο, αυτοί οι επιστήμονες δεν θα είχαν και λόγο ύπαρξης στα χρηματοδοτούμενα εργαστήρια τους, ούτε θα διεκδικούσαν αύξηση των θέσεων τους.

 

Έχετε ξεχάσει λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι του Συλλόγου Θεσσαλονίκης την παραπάνω πραγματικότητα και στρέφεστε εναντίον της ΟΜΣΕ; Πόσες φορές άραγε έχει μνημονευτεί το έργο της ΟΜΣΕ και των Μελισσοκομικών Κέντρων από τους αγαπητούς κατά τα άλλα αυτούς επιστήμονες, ώστε να γραφτεί έστω και σαν υποσημείωση στη βιβλιογραφία τους;

 

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Κρήτης πάντα είναι ενήμερος από την ΟΜΣΕ για τα θέματα που αφορούν τη μελισσοκομία, τις σχετικές διαβουλεύσεις και ενέργειες.

 

Σε όλες τις συνελεύσεις της ΟΜΣΕ υπήρχε κατά τη γνώμη μας αδιάβλητη διαδικασία με σωστή αντιπροσώπευση από τους συλλόγους. Αναρωτιόμαστε βέβαια για το Μελισσοκομικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης σχετικά με το θέμα που θέτει με το δικαστικό αντιπρόσωπο. Γιατί κύριοι, εσείς στις εκλογές σας δεν έχετε δικαστικό αντιπρόσωπο; Στο δικό μας Σύλλογο ο πρώτος που παίρνει το λόγο είναι ο δικαστικός αντιπρόσωπος την ημέρα των εκλογών κηρύσσοντας την έναρξη της διαδικασίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τους συλλόγους τους έχουμε και τους-λειτουργούμε γιατί τους χρειαζόμαστε, δεν μας τους επιβάλλει το κράτος. Αφήστε το δικαίωμα στους συναδέλφους να λειτουργούν τους συλλόγους τους όπως αυτοί θέλουν. Μπορείτε να διαφωνείτε αλλά αφήστε στην άκρη τη λεγόμενη «παπική αντίληψη» και τη λογική της διάσπασης. Κάνετε ζημιά στον κλάδο.

Αναφέρετε το Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο της ΟΜΣΕ ως θλιβερή φιέστα, κρίμα. Το συνέδριο της διεπαγγελματικής μελισσοκομίας στο οποίο συμβάλατε στην Αλεξανδρούπολη τι ήταν άραγε; Αν θέλετε να ξέρετε τη γνώμη μας ήταν η επισφράγιση της διχαστικής και αλαζονικής στάσης που τηρείτε.

Είναι θλιβερό σε ένα έγγραφο συλλόγου που κοινοποιείται σε τόσους αποδέκτες να χαρακτηρίζετε ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Θα έπρεπε να σεβαστείτε τις διαδοχικές επανεκλογές του κ.Ντούρα με δημοκρατικότατη διαδικασία και να μην προβαίνετε τουλάχιστον σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, διότι προσβάλλεται όλους εμάς.

 

Συνάδελφοι, οι προσπάθειες που έχει κάνει διαχρονικά η ΟΜΣΕ για την προάσπιση των μελισσοκομικών συμφερόντων δε μπορεί να προσβληθόυν από σαθρά επιχειρήματα και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς ενός Συλλόγου. Ειδικά τη χρονιά που έχει περάσει, η ΟΜΣΕ έδωσε τεράστιο αγώνα ώστε να μη χαθούν τα επιδοτούμενα τα επιδοτούμενα μελισσοκομικά προγράμματα και να καταλήξουν όπως τόσα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Ως ο μεγαλύτερος Μελισσοκομικός Σύλλογος της χώρας, σας καλούμε να ανακαλέσετε την επιστολή που θίγει τον κλάδο και εκθέτει και εσάς που την υπογράφετε και να διατηρήσετε τη συνεργασία σας με την ΟΜΣΕ, το δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο, το οποίο μας αντιπροσωπεύει επάξια.

Σας καλούμε επίσης να μάθετε να σέβεστε την αυτοτέλεια των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του κλάδου, είτε των συλλόγων είτε της Ομοσπονδίας.

Δεν θεωρούμε δημοκρατική την τάση σας να θέλετε να ελέγξετε τους πάντες, δε σας όρισε κανείς ελεγκτές. Η διασπαστική συμπεριφορά σας αποδυναμώνει τον κλάδο κι έχετε ευθύνη απέναντι σε όλους εμάς του υπόλοιπους.

 

 

 

Το Δ.Σ  του Συλλόγου

 

 

Απάντηση στην επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης

Θεσσαλονίκη  21 Φεβρουαρίου 2017

Αρ. πρωτ:1196

Προς:

Μελισσοκομικό Σύλλογο Ανατολικής Κρήτης

62 Μαρτύρων & Ιλιάδος 2

71303 Ηράκλειο

Τηλ/Φαξ 2810261563

Email melisyn@gmail.com

 

Κοινοποίηση

  1. Υπουργείο Αγροτικής

Ανάπτυξης και Τροφίμων

Γενικό Γραμματέα κ. Νίκο Αντώνογλου

Αχαρνών 2 Αθήνα  10176

  1. ΥΠΑΑΤ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΠΑ

Τμήμα Μελισσοκομίας Σηροτροφίας  κ. Ευστάθιο Ζέρβα

e-mail: ezervas@minagric.gr

  1. Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων

Νικήτη Χαλκιδικής, ΤΚ 63088

Πρόεδρο: κ. Αχιλλέα Παπαστεργίου

email: honey@otenet.gr

  1. Μελισσοκομικοί Σύλλογοι Ελλάδας
  2. Μελισσοκομικά Περιοδικά (Μελισσοκομικό Βήμα, Μελισσοκομική Επιθεώρηση)
  3. Μελισσοκομικά Κέντρα Ελλάδος


ΘΕΜΑ: Απάντηση στην επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης

Αγαπητοί κύριοι του Δ.Σ.

Διαβάζοντας την επιστολή σας με ημερομηνία 12-01-2017 και αναφερόμενοι κατά κύριο λόγο στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, θα θέλαμε να σας απαντήσουμε σχετικά με αυτά που αναφέρετε.

Θα πρέπει εξ’ αρχής όμως να διαπιστώσουμε πόσο πολύ ταιριάζουν οι σύλλογοί μας τουλάχιστον ως προς αυτά που ο καθένας θέλει, προσπαθεί και εύχεται για τη μελισσοκομία του μέλλοντος στη χώρα μας. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς όταν διαβάζει στην επιστολή σας για την ανάγκη και ευαισθητοποίηση του συλλόγου σας για τον εμπλουτισμό της χλωρίδας, την παρακολούθηση των μελιτοεκκρίσεων, τη διατήρηση των αυτόχθονων φυλών και τη συνεργασία γενικότερα του κάθε μελισσοκόμου με την έρευνα, όποια κι αν είναι αυτή (Πανεπιστήμια,  Ινστιτούτα, Δασαρχεία κ.α.).

Η διαφορά που εντοπίζουμε όμως είναι πως η ΟΜΣΕ δεν έχει την ίδια άποψη με αυτές τις προσδοκίες μας και κατ’ επέκταση ούτε με τις δικές σας. Και η συνειδητοποίηση αυτή είναι που μας ώθησε κατά κύριο λόγο στην αποχώρησή μας.

Χωρίς να έχουμε διάθεση να αντιπαρατεθούμε με έναν άλλο σύλλογο, θα θέλαμε ωστόσο να σας διευκρινίσουμε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν τουλάχιστον σε αυτά που ισχυρίζεστε.

Το θετικό είναι ότι στις εκλογές σας παρευρίσκεται δικαστικός αντιπρόσωπος ένδειξη ότι θέλετε οι εκλογές σας να είναι αδιάβλητες. Αυτό ακριβώς ζητάμε και εμείς σαν Σύλλογος από την ΟΜΣΕ, γιατί διαπιστώσαμε ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος παρευρίσκεται σε ελάχιστους συλλόγους με ότι αυτό συνεπάγεται. Η παρουσία του δικαστικού  αντιπροσώπου θα πρέπει να είναι υποχρεωτική στους συλλόγους και να αναγραφεί στο καταστατικό όλων των συλλόγων. Αν δεν έχουν όλοι οι σύλλογοι δικαστικό αντιπρόσωπο κατά τις εκλογές τους δεν διασφαλίζεται τίποτα στις εκλογές της ΟΜΣΕ και είναι σαν να μην έχει κανένας.

Όσον αφορά τη χλωρίδα, αναφέρουμε στην επιστολή μας, μεταξύ άλλων, ότι ζητήσαμε να προταθεί στο Υπουργείο ο εμπλουτισμός της μέσα από τον Κανονισμό. Τον κανονισμό 1308/2013 που δίνει κάθε τριετία 21.700.000 εκατομμύρια ευρώ  για την μελισσοκομία. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αυτό σωστά για να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη μελισσοκομία στο μέλλον και γι’ αυτό θέλουμε να γίνει οργανωμένα, με μελισσοκομικά φυτά, σε μεγάλη κλίμακα, σε όλη τη χώρα, με την εποπτεία και υλοποίηση ειδικών.

Εφόσον κι εσείς δείχνετε το ίδιο ενδιαφέρον και ευαισθησία δε θα μπορούσε παρά να σας βρει σύμφωνους μία τέτοια άποψη. Η συμμετοχή του συλλόγου σας σε προγράμματα των αρμόδιων Δασαρχείων είναι ένα δείγμα καλής διάθεσης αλλά δεν είναι αυτό το ίδιο οργανωμένο και μελετημένο όπως στα πλαίσια ενός εθνικού προγράμματος. Η υποστήριξη των θέσεων της ΟΜΣΕ σε αυτό το θέμα από τη μεριά σας, οδηγεί σε ασυμφωνία με τα λεγόμενα και τις διαθέσεις σας καθώς, σας θυμίζουμε πως, η θέση του κ. Ντούρα που τόσο εξυμνείτε είναι “Μηδέν ευρώ για τη χλωρίδα”. Αυτή η θέση εκφράζεται και στον κανονισμό την επόμενη τριετία (2017-2019) όπου για την χλωρίδα δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ από τα 21,795,000!!!!!

Όσον αφορά το πρόγραμμα των μελιτοεκκρίσεων που θεωρούμε ότι σας βρίσκει σύμφωνους πως είναι πολύ σημαντικό και ανάγκη να επεκταθεί, η άποψή μας είναι η ανάγκη προώθησης του προγράμματος παρακολούθησης των μελιτοεκκρίσεων μέσα από τον Κανονισμό για την υλοποίηση και την λειτουργία του, ώστε να υπάρξει όφελος προς όλους τους μελισσοκόμους. Το μόνο όμως πρόγραμμα πρόβλεψης μελιτοεκκρίσεων «κινείται» από την κα. Γούναρη στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. Και νομίζουμε πως είναι γνωστό ποια είναι η θέση της ΟΜΣΕ για την κα Γούναρη. Αρκεί μονάχα να αναφέρουμε την παρέμβαση της ομοσπονδίας κατά την διάρκεια της εξέλιξή της από επιστημονική επιτροπή η οποία είχε και σαν αποτέλεσμα αυτή να επηρεαστεί.

Δεν μπορεί παρά να είναι αντιφατικά αυτά που πρεσβεύετε. Εκτιμάτε την αξία του προγράμματος των μελιτοεκκρίσεων θεωρώντας πως παράλληλα συμμετέχει ενεργά και η ΟΜΣΕ σε αυτήν την κατεύθυνση, εξυμνώντας το έργο της τελευταίας, η οποία όμως με περισσή ευκολία θέλησε να μειώσει το έργο και την προσφορά ενός τέτοιου προγράμματος.

Για την διατήρηση των αυτόχθονων φυλών μελισσών, εφόσον ισχυρίζεστε πως προωθείτε ένα τέτοιο έργο, δε θα μπορούσατε να βρείτε κάποια αρνητική παρατήρηση στην πρότασή μας για την απαγόρευση εισαγωγής ξένων φυλών. Είναι μία πρόταση που η υλοποίησή της δεν κοστίζει τίποτα, αντιθέτως έχει οφέλη για την ελληνική μελισσοκομία τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά και γίνεται μόνον με Εθνική Οδηγία. Και εφόσον είστε ως σύλλογος τόσο ευαισθητοποιημένος στο συγκεκριμένο θέμα, δεν σας ενοχλεί που ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ, όχι μόνο δεν προσπαθεί να περιορίσει την διασπορά ξένου γενετικού υλικού και τον υβριδισμό αλλά διαφημίζει επιπλέον ξένες βασίλισσες; Ανατρέξτε στο περιοδικό της ΟΜΣΕ και δείτε τις διαφημίσεις με βασίλισσες ξένων φυλών που επιτρέπει ο κ. Ντούρας στο «περιοδικό όλων των μελισσοκόμων». Απαράδεκτο και καταστροφικό για την Ελληνική μελισσοκομία κατά την γνώμη μας.

Επιπλέον δε μπορεί να μη σας έχει ευαισθητοποιήσει (ως σύλλογος 1400 μελών που είστε) το θέμα του ελληνικού σήματος στο μέλι. Από το 2013 το ΥΠΑΑΤ ζήτησε από την Εθνική Διεπαγγελματική, πρόταση για την θεσμοθέτηση του Ελληνικού σήματος στο μέλι. Ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ που είναι τακτικό μέλος της ΕΔΟΜ όχι μόνο δεν ενημέρωσε τους συλλόγους για να κάνουν τις προτάσεις τους, αλλά δεν το είχε ούτε ως θέμα στο Πανελλήνιο Συνέδριο. Απλώς μάθαμε από μία εφημερίδα στις 6/7/2016 oτι η ΕΔΟΜ κατέθεσε τον κανονισμό για την χορήγηση του ελληνικού σήματος. Στην πρόταση αυτή δεν δικαιούνταν συμμετοχής ο Έλληνας παραγωγός με την σύμφωνη γνώμη του προέδρου των μελισσοκόμων. Σας αφήνει αδιάφορους μία τέτοια εξέλιξη; Ευτυχώς αυτό άλλαξε στην τελευταία συνάντηση της ΕΔΟΜ και στην διορθωτική πρόταση συμπεριλαμβάνονται οι  Έλληνες παραγωγοί και κατ’ επέκταση πολλά και από τα μέλη και του δικού σας Συλλόγου.

Αυτά είναι λίγα από τα τόσα παραδείγματα ασυμφωνίας αυτών που θέλει ο μελισσοκόμος σήμερα με αυτά που προτείνει καθημερινά και υλοποιεί ή αδρανεί επιμελώς η ΟΜΣΕ. Εάν ξεχωρίσετε τα όποια προσωπικά οφέλη και δείτε κατάματα την πραγματικότητα, δε θα μπορεί παρά να αντιληφτείτε την ανάγκη να αλλάξουν όλα αυτά που πάνε την ελληνική μελισσοκομία πίσω.

Κι όμως, επιλέγετε να υποστηρίζετε μία ΟΜΣΕ που παραπαίει και παράλληλα να δυσφημείτε επιλεκτικά επιστήμονες που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη μελισσοκομική εξέλιξη της χώρας αλλά και ειδικά τον δικό σας τόπο. Χωρίς να θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο των προασπιστών των ερευνητών – που άλλωστε δεν το έχουν ανάγκη –  δε μπορούμε να παραβλέψουμε την αχαριστία από μεριάς του συλλόγου σας στους ερευνητές εκείνους που προσέφεραν σημαντικά και ήταν στήριγμα στην Κρητική μελισσοκομία και τα προϊόντα τους.

Η αναφορά σας ότι «χωρίς τη συμβολή της ΟΜΣΕ και των Κέντρων Μελισσοκομίας πολλά από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα στη μελισσοκομία δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα» είναι ενδεικτική του πόσο ανάγκη έχετε να μεγαλοποιήσετε ασήμαντες προσφορές. Η αναφορά σας ότι χωρίς την προσφορά των μελισσοκομικών κέντρων τα ερευνητικά προγράμματα δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα και ότι οι επιστήμονες δεν θα είχαν λόγω ύπαρξης είναι απαξιωτική και λυπούμαστε γι αυτό. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα προσβλητικά σας σχόλια εναντίον ορισμένων-συγκεκριμένων επιστημόνων για  λόγο ύπαρξης και διεκδίκησης  θέσεων, σας υποβλήθηκε από τη ΟΜΣΕ και εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική της ΟΜΣΕ για την απαξίωση της προσφοράς ορισμένων επιστημόνων στο κλάδο.

Να σας ενημερώσουμε λοιπόν ότι αυτή η Ομοσπονδία σχετικά με την δική της υπόσταση, σε επιστολή της στις 19/02/2016 με Αρ.Πρωτ. 2012 προς το ΥΠΑΑΤ με θέμα: θέσεις της ΟΜΣΕ για την Ελληνική Μελισσοκομία αναφέρει: “ο Ν 4015/2011 όσον αφορά τον αγροτοσυνδικαλισμό έχει μείνει ανενεργός γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Επιβάλλεται και η δια νόμου κατάργησή του γιατί ο συνδικαλισμός στις δημοκρατίες δεν εντέλλεται ούτε απαγορεύεται.”

Κάθε  χρόνο, συνάδελφοι, η  ΟΜΣΕ συνεχίζει τη λειτουργία της με προφορική παράταση του εκάστοτε υπουργού. Αυτό επικαλούνταν ο πρόεδρος στη Γ.Σ.  όταν ερχόταν προς  συζήτηση ο 4015/2011. Όλοι ξέρουμε ότι ούτε με τον προηγούμενο νόμο αλλά ούτε και με αυτόν η ΟΜΣΕ είναι νόμιμη. Θα μπορούσε να υφίσταται μόνο ως Σωματείο Λάρισας όπως ακούσατε από τον κ. Μπακούρο στις 13/2/2017 στο ΥΠΑΑΤ. Η σειρά ενός σωστού συνδικαλιστικού φορέα είναι: Σύλλογοι – Ομοσπονδίες – Συνομοσπονδία. Ο 4015/2011 πραγματικά διαλύει τον κλάδο αλλά ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ ποτέ δεν ασχολήθηκε για την τροποποίηση του νόμου για το συμφέρον της μελισσοκομίας. Ο λόγος βέβαια είναι προφανής. Αντίθετα ο σύλλογός μας, έστειλε επιστολή στο τμήμα μελισσοκομίας του ΥπΑΑΤ τονίζοντας τα σημεία του νόμου που θα ήταν καταστροφικά για την συνοχή των μελισσοκομικών συλλόγων ενώ παράλληλα καταθέσαμε τις προτάσεις μας μετά την ενυπόγραφη σύμφωνη γνώμη 16 άλλων συλλόγων από όλη την Ελλάδα.  Και τότε κατηγορηθήκαμε ως διασπαστές.

Δεν είμαστε διασπαστές και ούτε έχουμε τη διάθεση να ελέγχουμε τους πάντες όπως αναφέρετε. Άλλωστε την άποψή μας εκφέραμε και δεν ζητήσαμε από τον δικό σας  ή από άλλον σύλλογο τίποτα. Έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό και υποχρέωση να εκτελούμε τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Έχουμε την ανάγκη να γίνουν πράγματα για το μέλλον της μελισσοκομίας όπως έχετε κι εσείς, αλλά χωρίς να βλέπουμε κάποιο αποτέλεσμα. Έχουμε την ανάγκη να ακούγεται η φωνή όλων των μελισσοκόμων μέσα από τους συλλόγους και τους εκπροσώπους τους και όχι ο ένας να αποφασίζει να συνομιλεί με το Υπουργείο και να διατάζει. Έχουμε ανάγκη από δημοκρατικές διαδικασίες που υπερασπίζεστε και παράλληλα ενημέρωση για την εξέλιξη θεμάτων που είναι τόσο σημαντικά για τον κλάδο.

Λυπούμαστε πολύ επίσης κ. Ισαακίδη για την τοποθέτησή σας στο Υπουργείο στις 13/02/2017 όσον αφορά στον 852/2004. Προτείνατε να οριστούν έστω και 500 κιλά ανά περιφερειακή ενότητα για να κλείσει το θέμα και να μην ταλανίζει. Αυτό  το καταθέσατε ως μελισσοκόμος, ως επόπτης ως τι κ. Ισαακίδη?

Η αναφορά σας πως ο Σύλλογός σας ήταν πάντα ενήμερος από την ΟΜΣΕ μας αναγκάζει να κάνουμε τρεις υποθέσεις. α) Η ΟΜΣΕ επιλέγει ποιους συλλόγους και πότε θα τους ενημερώσει, β) Η ενημέρωση είναι το ίδιο ελλιπής σε όλους τους συλλόγους αλλά αυτό για εσάς είναι αρκετό, γ) Η υποστήριξή σας προς την ΟΜΣΕ είναι τόσο τυφλή που δεν σας απασχολεί το ότι δεν ενημερώνεστε καθόλου αφού όλα σοφά γίνονται από τον πρόεδρο.

Όσο για το Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο που οργανώθηκε από την ΟΜΣΕ, ναι είναι άποψή μας πως επρόκειτο για μία πραγματική φιέστα. Έγινε το συνέδριο αυτό όχι για να ενημερωθούν οι μελισσοκόμοι, να λύσουν συνδικαλιστικά και μη θέματα, αλλά για να προβληθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι του κλάδου από επιστήμονες, συνδικαλιστές κ.ά. Δεν φτάνει που οι σύνεδροι ήταν λίγοι, όταν ένας μελισσοκόμος τοποθετήθηκε αρνητικά σε μία εισήγηση, το προεδρείο  του έδειξε την εξώπορτα όπως το ίδιο έκανε και για τον κ. Θρασυβούλου.

Το συνέδριο επαγγελματικής μελισσοκομίας στην Αλεξανδρούπολη για εμάς δεν ήταν η επισφράγιση της διχαστικής και αλαζονικής τακτικής μας όπως θλιβερά αναφέρετε. Για εμάς αυτό το συνέδριο ήταν η επισφράγιση ότι ο μελισσοκομικός κόσμος ζητάει περισσότερα και έχει ανάγκη να συσπειρωθεί γύρω από την αλήθεια, την πραγματική επιστημονική έρευνα και τη δίκαιη εκπροσώπηση. Και γι’ αυτό δίνει το παρόν ακόμα και αν το συνέδριο δε γίνεται στην Αθήνα αλλά στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, ακόμα και αν κανένα μεγάλο μέσο διαφήμισης δεν το πρόβαλε ή κανένας μεγάλος χορηγός δεν το ενίσχυσε.

Είναι στα αλήθεια θλιβερό που χρειάζεται δύο σύλλογοι να ανταλλάσουν επιστολές αντιδικίας και λυπούμαστε που χρειάζεται πολλές φορές να εξηγούμε τα αυτονόητα. Το Μελισσοκομικό Βήμα όμως δεν είναι περιοδικό όλων των μελισσοκόμων αλλά περιοδικό του κ. Ντούρα. Από εκεί μπορεί να εκτοξεύει ύβρεις για τον σύλλογό μας τόσο για την τωρινή όσο και την προηγούμενη διοίκησή του. Απαντητικές επιστολές στέλναμε και  στέλνουμε πάντα στο Μελισσοκομικό Βήμα. Έχετε διαβάσει ποτέ έστω και μία; Αυτή είναι η λεγόμενη δημοκρατία του κου Ντούρα, σε όλους τους τομείς. Στις συμπεριφορές του δεν μπορούμε να διακρίνουμε δείγματα δημοκρατίας αλλά το αντίθετο θα λέγαμε με επιείκεια.

Είμαστε ανοιχτοί συνάδελφοι σε μια πανελλαδική συνάντηση (συνέδριο) από όλους τους φορείς της μελισσοκομίας, για να τοποθετηθούν όλοι και να ενημερωθούν οι μελισσοκόμοι για να λάμψη η αλήθεια. Τα προβλήματα και οι θέσεις της μελισσοκομίας δεν λύνονται με ερειστικές συνεντεύξεις σε επιλεκτικά διαδικτυακά Blogs. Βέβαια αυτό προϋποθέτει χρόνο στους ομιλητές να τοποθετηθούν και να στηρίξουν τις θέσεις τους και όχι αυτό που γίνεται στις γενικές συνελεύσεις και τις εκλογές της ΟΜΣΕ. Δόθηκαν συνάδελφοι μέχρι σήμερα 84,593,124 εκατομμύρια ευρώ στη μελισσοκομία και 21.750.00 στην επόμενη τριετία, πέστε μας ποια υποδομή έχει γίνει ώστε να έχει μέλλον ο κλάδος. Ο κλάδος εδώ και χρόνια δεν εκπροσωπείται κάτω από νόμιμες διαδικασίες. Ας προβληματιστούμε όλοι πέρα από κάθε ίδιο όφελος, αλλά μόνο για το συλλογικό όφελος και το μέλλον  των νέων μελισσοκόμων που κληρονομούν μια μελισσοκομία χωρίς υποδομές, με περιορισμένη χλωρίδα, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μελισσιών (γεγονός που βιώνετε στο νησί σας), με συνεχή κατασπατάληση των πόρων της μελισσοκομίας και των νέων επιστημόνων με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην μελισσοκομία, που αναγκάζονται είτε να απομακρυνθούν από το επάγγελμα είτε να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Με εκτίμηση για το Δ.Σ

η πρόεδρος

Λαζαρίδου Ελισσάβετ

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή τους χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.