Επηρεασμός της συμπεριφοράς των μελισσών | Ν. Παππάς – Βιολόγος

Η μέλισσα η μελιτοφόρος (Apis mellifera) έχει αναπτύξει ένα αξιόπιστο σύστημα συναγερμού σε περίπτωση εισδοχής εχθρών ή άλλων ξένων επισκεπτών στην φωλιά της. Οι φρουροί μέλισσες με την εμφάνιση των ανεπιθύμητων επισκεπτών, παράγουν φερομόνες συναγερμού και καλούν και τις άλλες μέλισσες από το εσωτερικό της κυψέλης ώστε να αντιμετωπίσουν την εισβολή.

Επιστήμονες από την Γαλλία και την Αυστραλία απέδειξαν ότι κάποιες αρωματικές ουσίες επηρεάζουν, ακυρώνουν, την ικανότητα αυτή των μελισσών. Οι αρωματικές ουσίες 2-Phenylethanol και Linalool επηρεάζουν τις μέλισσες σε βαθμό που οι μέλισσες να αγνοούν τις φερομόνες συναγερμού και να ενδιαφέρονται περισσότερο για συλλογή ή  κατανάλωση τροφής, όπως υποθέτουν οι ερευνητές, παρά για να παλέψουν με τους εισβολείς. Ακόμη και όταν οι ερευνητές αύξησαν την ποσότητα των φερομονών συναγερμού εκατό φορές πάνω από τις αρωματικές ουσίες οι μέλισσες και πάλι δεν ανταποκρίθηκαν  στις φερομόνες  συναγερμού, που εξηγείται ότι δεν υπερκαλύπτονται απλώς από τις αρωματικές ουσίες αλλά περισσότερο ότι «αποφασίζεται» εγκεφαλικά για την μια ή την άλλη συμπεριφορά.

Σημειώνεται ότι το 2-Phenylethanol συνανατάται στο αιθέριο έλαιο του υάκινθου, του τριαντάφυλλου και του γερανίου,  το δε Linalool το βρίσκουμε στο αιθέριο έλαιο από βασιλικό, μαντζουράνα, θυμάρι, ρίγανη, λεβάντα, και άνηθο.

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση


μελισσοκομικη επιθεωρηση 2os 2019